MUHU EN SAAREMAA
De eilanden van Estland, waar natuur en tradities niet veel veranderd zijn. De tijd heeft hier dan ook letterlijk 45 jaar stilgestaan. Saaremaa was immers tijdens de Sovjettijd verboden terrein voor buitenlanders maar ook Esten zelf geraakten maar moeilijk tot op het eiland tenzij met speciale toestemming. Reden was het verdedigingssysteem en de sovjetbunkers op Saaremaa.
Alhoewel de Esten en de toeristen de eilanden weer ontdekt hebben als vakantiebestemming, blijft het een dun bevolkt gebied met een ongerepte natuur en kleine dorpjes. Rust en stilte zijn hier nog echte begrippen.
De eilanden zijn gemakkelijk te bereiken vanaf het vasteland via de ferryverbinding die vertrekt vanuit Virtsu en zo'n half uur later aanlegt in Kuivastu op het eiland Muhu. Vooraf tickets boeken op https://www.praamid.ee/ want de plaatsen zijn beperkt en in de zomermaanden is het druk, niet zo zeer van toeristen maar vooral van Esten zelf, die heel vaak op de eilanden een vakantiehuisje hebben.
Het is handig om in het infocenter in Kuivastu (eerste stop na de aanlegplaats van de ferry) een wegenkaart te vragen van het eiland Saaremaa waar alle toeristische stops op aangeduid staan.
Vanaf Kuivastu gaat de weg rechtstreeks naar de brug die Muhu met Saaremaa verbindt.
Muhu zelf is erg klein, een aantal stille dorpjes, een mooie witte kerk uit de 13e eeuw, ruïnes van oude forten, een mooi gerestaureerde boerenhoeve uit de 19e eeuw, kliffen en kleine haventjes en daar is al de brug (die geen echte brug is maar een dam) naar Saaremaa.
In tegenstelling tot wat de toeristische gidsen en sites laten vermoeden, is Saaremaa behoorlijk uitgestrekt en achter elke bocht valt er wel wat te zien. Een goed uitgestippelde roadtrip is dan ook de beste manier om op korte tijd veel te zien op het eiland.
De kustweg tussen Orissaare en Ninase heeft al heel wat moois te bieden. Net buiten Orissaare liggen de ruïnes van het Kasteel van Maasi, een burcht bewoond door kruisridders in de 14e eeuw. Groot, indrukwekkend bouwwerk, schitterend gelegen aan de kust. Meteen goed voor een wandeling en een korte picknickstop. Het souvenirkraampje met lokale producten ontbreekt ook hier niet en de oude dame, die het kraampje openhoudt, is graag bereid om uitleg te geven in heel basic Engels.
De kust en zelfs de weiden in het binnenland van Saaremaa liggen bezaaid met grote en kleinere zwerfkeien, achtergebleven na de laatste ijstijd. Een merkwaardig zicht want sommige van die keien zijn echt enorm! Goed voor een aantal mooie foto's.
Slaperige vissersdorpjes, oude kerkjes, meestal in vervallen staat en gesloten, verlaten haventjes, windmolens die erg Hollands aandoen, strandjes overdekt met leisteen en met bijzondere plantengroei en verder heel veel bos, heide met jeneverbessen en witte, paarse en gele bloemen en hier en daar verscholen in het groen, een overgebleven boerenhoeve, sommige opgeknapt en verbouwd tot hotel.
Kliffen zijn te bewonderen in Panga (slechte weg er naartoe en een stuk wandelen om deze van dichtbij te bekijken) en in Ninase. Het zeewater is hier ongewoon helder en het zicht vanaf de kliffen op de Oostzee is ronduit prachtig. Vissers brachten hier vroeger offers voor een goede vangst en in Panga staat nog steeds een offeraltaar op de klif.
Het eiland is ook rijk aan vuurtorens, die overal langs de kust verspreid staan, van kleine van 11 m tot hele grote van 52 m.
Vanaf Ninase gaat het richting de hoofdstad Kuressaare, meteen ook het enige stadje op het eiland. Een wandeling leidt langs alle bezienswaardigheden van dit gezellige plaatsje, waarvan het centrum uit de 18e eeuw goed bewaard bleef: het stadhuis, de brandweerkazerne, het markthuis, de windmolen, het stationsgebouw, het kasteel en bijhorende park en veel terrasjes.
Van hieruit gaat het weer richting Orissaare, de brug over, het eiland Muhu door en de ferry op, terug naar het vasteland.
Reactie plaatsen
Reacties