TRAKAI
De rode burcht van Trakai is waarschijnlijk het meest gefotografeerde monument in Litouwen. Gelegen in het Nationaal Historisch Park Trakai met zijn meer dan 200 meertjes en eilandjes, is dit een van de grootste toeristische trekpleister. Ga vroeg want in de namiddag is het hier letterlijk aanschuiven!
Tot de 16e eeuw was Trakai het machtscentrum van Litouwen maar een eeuw later waren de stad en zijn drie kastelen volledig vernield. Het duurde tot 1950 voor dat er, door de Russen, een begin gemaakt werd met de restauratie of eigenlijk heropbouw van het eilandkasteel. Van het andere stenen kasteel zijn slechts ruïnes overgebleven en het werd maar voor een deel gerestaureerd, het houten kasteel werd volledig verwoest in de 17e eeuw.
Trakai is ook nog steeds het woongebied van de Karaïten, een minderheidsgroep in Litouwen, die nog steeds hun eigen geloof, taal en cultuur hebben behouden. Oorspronkelijk afkomstig uit Turkije in de 15e eeuw, is die invloed nog te zien in de Kenesa of de synagoge in het centrum van Trakai.
Het schitterende eilandkasteel met zijn middeleeuwse, houten loopbrug, inkompoort, grote binnenplaats en torens is nu een museum met verschillende tentoonstellingen van de prehistorie tot de 19e eeuw.
Haal een Trakai map in het infocenter (Karaimù g. 41) met uitgestippelde wandelingen door de groene omgeving rond het kasteeleiland, door het kleine centrum van Trakai met zijn mooie kerken en kapellen en gekleurde houten huizen en langs de boulevard om het meer waar een ambachtsmarktje wordt gehouden en veel souvenirwinkeltjes en kraampjes te vinden zijn.
Boottochtjes, watertrappers, zwemmen, fietsen, ook dat kan in en rond de verschillende meertjes.
Dit rode kasteel is zeker een mooie afsluiter van drie geslaagde vakantieweken!
Van Litouwen terug naar huis
Wat is er zo bijzonder aan Litouwen:
* de openheid en vriendelijkheid van de mensen
* de schitterende natuur
* de mooie kusten
* het vele water van meren en riviertjes
* de ooievaars
* de rollen hooi en stro op de velden
* de vele houten kapelletjes en kruisen
* bessen en paddenstoelen die langs de kant van de weg verkocht worden in een kraampje of gewoon op de motorkap van de auto.
Wat jammer genoeg ook zal bijblijven: oude én jonge mensen in de supermarkten, die met een bonnenboekje boodschappen doen of de rekening in een boekje laten opschrijven. Ook dat is Litouwen!
En toen ging het weer richting huis, al verliep de terugweg niet helemaal zonder problemen: op een paar meter na, bijna in Rusland (Kaliningrad) gearriveerd dankzij de GPS die (terecht) vond dat dit de kortste weg was. Snel omkeren was hier de boodschap wegens geen visum voor Rusland. Dan maar langs kleine binnenwegen teruggekeerd naar de E67 en intussen toch weer een mooi stuk onbekend Litouwen en Polen gezien.
Polen? Een idee voor een volgende reis!
Reactie plaatsen
Reacties