AUCKLAND - One Tree Hill - Mount Eden - Auckland Museum
Ook Auckland mag als daguitstap niet ontbreken op de lijst van 'things to do'. Gelegen op het smalste deel van het Noordereiland, is dit de grootste stad van Nieuw-Zeeland en met zijn meer dan 1,5 miljoen inwoners, goed als woonplaats van een derde van alle Nieuw-Zeelanders. Van en naar Auckland rijden is dus zo iets als de ring rond Brussel nemen: veel op- en afritten en een ingewikkelde verkeerssituatie met veel rijstroken en bekend bij ons Belgen: file tijdens de spitsuren!
Auckland, dat zichzelf de City of Sails noemt vanwege de vele zeilboten in de havens, heeft zowat alles: wolkenkrabbers in het centrum, woonwijken met koloniale en victoriaanse gebouwen, uitgestrekte parken, jachthavens, een winkelstraat van bijna 3 km lang, musea, restaurants en multiculturele eethuisjes en cafés, uitgedoofde vulkanen en in de 'Hauraki Gulf' zijn er nog de talrijke bewoonde en onbewoonde eilanden. Te veel voor 1 dag, dat is wel duidelijk, dus eerst de geschiedenis en de cultuur.
DE VULKANENWANDELING
Een mooi begin is de Vulkanenwandeling (onderdeel van de Coast to Coast Walkway), die loopt van de Stardome (de sterrenwacht en het planetarium van Auckland) naar Albert Park. Alhoewel alle vulkanen in het Auckland Volcano Field al eeuwen geleden uitgedoofd zijn, toch zijn er hier en daar nog wel sporen terug te vinden. De wandeling gaat langs enkele historische plaatsen zoals One Tree Hill of 'Maungakiekie', een 182 m hoge vulkaankegel waar archeologen de resten vonden van een van de grootste Maori pā (versterkte nederzetting). Hier stond op de top een voor de Maori heilige totaraboom, vandaar de naam 'One Tree Hill'. De 21 m hoge obelisk, die er staat, is opgericht als teken van eerbied voor de Maori.
Een sluipweggetje loopt van de top van de heuvel naar het groene Cornwall Park met weilanden vol schapen en koeien en immense bomen (onbekende soorten dus dringend een bomenboekje nodig), een aantal historische gebouwtjes die hier overgeplaatst zijn vanuit andere delen van de stad, picknick plaatsen met gemeenschapsbbq's en heel veel wandelpaadjes. Vandaar gaat het via een aantal mooie woonwijken en een steile trappenklim naar Mount Eden of 'Maungawhau', waar de sporen van de 50 m diepe vulkaankrater nog duidelijk zichtbaar zijn.
Ook hier vonden archeologen sporen van een prehistorische Maori pā, wat verklaard waarom de krater heilige grond is voor de Maori en dus niet betreed mag worden.
De top van 'Mount Eden' is met zijn 196 m het hoogste natuurlijke punt van Auckland en goed voor een spectaculair uitzicht over de stad, de haven en de eilanden en dus uiteraard ook een toeristische trekpleister. Foto's nemen vraagt hier wat geduld! Aan de voet van de heuvel is een stop voor een fresh fruit ice cream (softijs gemixt met bevroren fruit) toch wel welkom en intussen kan er genoten worden van stadsarbeiders, die een kleurrijk zebrapad verven.
AUCKLAND DOMAIN
Verderop loopt de wandeling door het grootste park van Auckland, het Auckland Domain dat eigenlijk één grote, uitgedoofde vulkaan is. Bekend van cricketwedstrijden, openluchtconcerten, picknicks en feesten maar ook van het Auckland War Memorial Museum, een neoklassiek, indrukwekkend gebouw, gelegen op het hoogste punt van het park. Ook het museum zelf is indrukwekkend met eindeloos veel zalen en verdiepingen, wisselende exposities, kindvriendelijke interactieve tentoonstellingen.
Een belangrijk en goed uitgewerkt thema is 'oorlog', met veel aandacht voor de Nieuw-Zeelanders die gesneuveld zijn in alle oorlogen. Maar ook de geschiedenis, cultuur en kunst van de Maori komt uitgebreid aan bod met ook hier, een schitterend staaltje van de houtsnijkunst van de Maori in de vorm van een van de mooiste oorlogskano's en een al even mooi gerestaureerde marae (Maori vergaderplaats of gemeenschapshuis).
Een afdeling natuurwetenschappen met indrukwekkende skeletten van moa's, de Nieuw-Zeelandse, uitgestorven reuzeloopvogel en een afdeling geologie over het ontstaan van Nieuw-Zeeland met zijn vulkanen en aardbevingen, het is onmogelijk om dit alles op een paar uur te bekijken. Dus zeker weer op het lijstje zetten voor een volgende keer.
Gratis inkom trouwens voor Nieuw-Zeelanders.
Reactie plaatsen
Reacties