Het was al donker toen we gisteravond arriveerden in Hotel Faro Luna, buiten het centrum van Cienfuegos. Niks meegekregen van de mooie omgeving, niet eens een foto gemaakt en pas aan het ontbijt gemerkt dat het hotel pal aan het water ligt, letterlijk ‘met zicht op zee’. Dat ontbijt is trouwens opvallend lekker en uitgebreid en geef toe, een mens eet niet elke dag zijn ochtendomeletje met zicht op de Caribische Zee. Een rustig rondje over het houten wandelpad aan de oever laat ons nog even genieten van dat zicht voor we terug de bus induiken. Niet richting Trinidad zoals op de planning staat maar richting Cienfuegos. Het uitgestelde bezoek aan deze historische stad strandde gistermiddag op een terras langs de snelweg. Of hoe een brandstofakkefietje de ene dag leidt tot een hutsekluts van een reisprogramma de volgende dag.
Cienfuegos: van handelshaven naar werelderfgoed
Cienfuegos, wat ‘honderd vuren’ betekent, werd in het begin van de 19e eeuw gesticht door Franse kolonisten, alhoewel de baai waaraan de stad ligt al eind 15e eeuw door Columbus werd ontdekt. Dat gaf een mix van Franse én Spaanse invloeden in dit deel van Cuba en die mengelmoes van culturen is nog duidelijk te zien in het oude centrum, van een mini Arc de Triomphe en een kathedraal in Franse neoklassieke stijl tot een heus paleis in Spaans-Moorse stijl.
Net als Havana is ook Cienfuegos aangelegd als een dambord of een schaakbord (afhankelijk van jouw favoriete gezelschapsspelletje) met rechte vakken gevormd door rechte straten, naar de ideeën van de 19e eeuw toen steden een ordelijk en proper en modern aanzicht kregen. Uit die tijd dateert ook de bijnaam van Cienfuegos: ‘La Perla del Sur’ of ‘De Parel van het Zuiden‘.
De vruchtbare streek rond Cienfuegos, waar volop suikerriet, tabak en koffie maar ook tropisch fruit gekweekt werd (en wordt), zorgde voor een groeiende handel met de overzeese gebieden. De haven in een mooie (nu vrij vervuilde) baai aan de Caribische Zee werd (en is nog steeds) een belangrijke bron van inkomsten voor de stad en zijn bewoners.
Rijke plantage-eigenaars bouwden schitterende huizen en bevestigden de uitspraak: hoe groter het fortuin, hoe groter en prachtiger het huis.
Een aantal van die paleisachtige gebouwen met torentjes en balkons en fresco’s op de felgekleurde gevels kan je vandaag nog bewonderen in de binnenstad, schitterend opgeknapt en gerestaureerd. Geen wonder dat dit koloniale pareltje in 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht kwam.
Jammer dat het bezoek aan deze toch wel interessante stad een hup hup afrafelen wordt van een aantal bezienswaardigheden met te weinig tijd om volledig te genieten. Maar niet getreurd, een wandeling langs de highlights van Cienfuegos’ verleden is, ook met één oog op de klok, een plezierig iets om te doen.
Op ontdekking in ‘La Perla del Sur’
# PASEO DEL PRADO
Het perfecte begin voor een wandeling is de populaire boulevard Paseo del Prado die de stad van noord naar zuid doorkruist en er prat op gaat de langste straat in Cuba te zijn (2 km van het begin aan de Río El Inglés tot aan het meest zuidelijk punt Punta Gorda aan de baai van Cienfuegos). De brede rijvakken links en rechts zijn netjes gescheiden door een autovrije wandelstrook met bankjes en groen, de ideale plek om alledaags Cienfuegos te zien passeren, van de afvalophaaldienst tot de scootertaxi en de winkelende mama’s. Che kijkt zwijgend toe vanop het dak van de supermarkt en het standbeeld van die andere beroemde Cubaan (Benny Moré, een van de grootste Cubaanse zangers) is net levensecht. Daterend uit het begin van de 20e eeuw is de boulevard als een reis door de stadsgeschiedenis langs pastelkleurige gebouwen en bijzondere deuren.
# BOULEVARD SAN FERNANDO
Een winkelstraat én autovrij én zowaar met échte winkels, dat is de Boulevard San Fernando of zoals ze die hier noemen, El Bulevar. Wat een heerlijke sfeer hangt er tussen de zachtroze en lichtblauwe gevels! Niet te missen! Wuivende palmen in grote plantenbakken, marmeren zitjes, vrolijke bloemenwinkels, een souvenir/kunstenmarktje/kledingwinkel in een fantastisch pand, een ietwat verwaarloosd bleekneuzig paleis (een likje verf zou al wonderen doen) en in de verte, als een vuurtorenbaken, de rode koepel van het Antiguo Ayuntamiento (het oude stadhuis).
Een bijna verplichte stop is ‘La Casa del Habano / El Embajador’, een sigaren- en rumshop met een zeer uitgebreide keuze. Het authentieke interieur met de blinkend opgepoetste houten details en de bewerkte plafonds is een bezoek 100 % waard, ook al rook je geen sigaren en drink je geen rum.
Stap je verder El Bulevar af dan kom je zo uit in het middelpunt van Cienfuegos, de nul-kilometer, gelegen in het historische Parque José Martí.
# PARQUE JOSÉ MARTÍ
Al het moois van de stad, verenigd rond een 19e-eeuws plein met 19e-eeuwse indrukwekkende gebouwen, dat is de volgende halte op onze stadsverkenning. Een mini Arc de Triomphe (de enige in Cuba en een symbool van de onafhankelijkheid van het land), een muziekkiosk, het standbeeld van de grote Cubaanse held José Martí zelf en 2 stoere leeuwen die de toegang tot het park bewaken, het herinnert allemaal aan de vroegere schoonheid van de Parel van het Zuiden.
De Catedral de la Purísima Concepción met de Franse glas-in-loodramen, het Antiguo Ayuntamiento met zijn rode koepel, het chique Teatro Tomás Terry met zijn gouden mozaïken (wel gebouwd met geld uit de slavenhandel en de suikerrietproductie), het sprookjesachtige Palacio Ferrer met zijn verrassend torentje, heel veel te bekijken en te beleven rond het parkachtige plein dat de stempel van ‘nationaal monument’ zeker heeft verdiend.
# PALACIO DEL VALLE
De eindnoot van ons blitzbezoek ligt in het uiterste zuiden van de stad, in de wijk Punta Gorda. Waar de Paseo del Prado eindigt en net niet in het water valt, staat de must-see van Cienfuegos, het onwaarschijnlijk kitscherige maar oh zo geweldige Palacio del Valle.
Origineler bedenk je het niet: gotische en Arabische motieven gemengd met mozaïeken uit Venetië, gebouwd als een Noord-Afrikaans kasteel, overvloedig gedecoreerd, krullerig als een kanten tafelkleed en kleurig als een bos tropische bloemen, met 3 verschillende torentjes en zicht op de baai van Cienfuegos.
Als je moe bent van het slenteren door al die druk versierde kamers, haal dan nog efkes diep adem en beklim de felgroene draaitrap naar het dakterras. Het uitzicht en het koele drankje zijn je beloning.
♥ TIP: bezoek Cienfuegos nu het nog niet overspoeld wordt door toeristen en blijf er wat langer dan een paar uur!
En daarna? Jawel, terug de bus in om koers te zetten naar onze volgende bestemming op anderhalf uur rijden van Cienfuegos. Trinidad, met een beetje vertraging komen we eraan!
Reactie plaatsen
Reacties