Heel enthousiast over het programma van de komende dagen. Er staat namelijk veel op mijn lijstje voor Trinidad, volgens velen één van de leukste en meest sfeervolle steden van Cuba. Trinidad, dat is als een reis met de teletijdmachine van professor Barabas naar de 16e eeuw. Dat is teruggeflitst worden naar een koloniale tijd van kleurboekhuisjes, hobbelige straatjes vol rivierkeien en prachtige suikerbaronpaleizen, overgoten met het swingende geluid van salsa en son. Dat is het Cuba uit de reisfolders en de Instagramstories en daar gaan wij nu naartoe.
De Circuito Sur brengt ons van het centrum van Cienfuegos naar de buitenwijken met hun Oost-Europees aandoende smoezelige appartementsblokken en de zoveelste straataffiche van Fidel Castro. We komen langs de Jardín Botánico (geen tijd voor een stop want we lopen achter op de planning) en passeren minidorpjes en moestuinen en weilanden. Over bruggen en riviertjes, door het groene heuvelland, met zicht op de bergachtige contouren van de Sierra del Escambray rijden we verder, richting de provincie Sancti Spíritus. Vanuit het busraam zien we garnalenkwekerijen en strandjes en inhammen aan de Caribische Zee.
Weinig auto's, veel getoeter, een puffende vrachtwagen, een zwoegende paardenkar en de eerste kennismaking met de pittoreske huisjes van Trinidad net buiten het centrum.
Dat centrum is volledig autovrij en het ganse stadje (want groot is het niet met slechts 60.000 inwoners) staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gesticht in 1514 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Diego Velázquez (die uit onze geschiedenisboekjes) was Trinidad eeuwenlang het bloeiende middelpunt van de suiker- en slavenhandel en tegenwoordig is het één van de meest authentieke koloniale stadjes met een straatbeeld dat sinds de 16e eeuw amper veranderd is.
Wat er toen stond, staat er nu nog, weliswaar gerestaureerd tot in de kleinste details.
Je wandelt hier rond in een onvervalst openluchtmuseum, van het ene hoogtepunt naar het andere, van het ene fantastische monument naar het andere, van het ene gezellige pleintje naar het andere. Voor liefhebbers van Spaanse historische architectuur: Trinidad is een never-ending feestje!
Doe stevige stapschoenen aan (keienstraatjes!) en ga mee op een bijzondere maar vooral kleurrijke ontdekkingstocht!
Een hele goeie manier om de stad te verkennen? Slenter over de kasseistraatjes, snuister in de kleine handwerk- en kunstwinkeltjes, zoek souvenirs op de marktjes, beleef de sfeer van weleer op de pleinen en pleintjes, bezoek de unieke musea, luister naar de wondere verhalen van de stad, ga lekker uit eten, boek een salsales … laat je gewoon leiden door het vrolijke kleurenpalet onder een Caribische zon!
Trinidad en zijn straten
Heel opvallend: de typische keienstraten van de stad. Niet te vergelijken met onze ouderwetse klinkers of Vlaamse kinderkopjes. De straten in het centrum van Trinidad zijn geplaveid met rivierkeien en hebben hun eigen historische verhaal. Tijdens de kolonisatie waren ze ballast voor de (lege) Spaanse schepen die naar Cuba kwamen om koffie en suikerriet. Geklasseerd als Werelderfgoed zullen de straatjes en hun 17e-eeuwse keien hier eeuwig en altijd blijven bestaan.
Nog opvallend: de paaltjes die de straten verkeersvrij houden zijn gemaakt van kannonslopen, onverwoestbaar!
Ook opvallend: het leven wordt geleefd op straat. De man met brood, de man met koffie, de man met ajuin en look, de domino spelende buren, de babbelende dames op de stoep, de schooljongetjes op weg naar huis … deuren staan open, ramen hebben veelal geen vensterglas, binnen loopt over in buiten.
Auto’s zie je amper. Paard en kar, fiets en brommer, slim in elkaar geknutselde trek- en duwkarretjes of simpelweg te voet, het moet niet zo snel!
Trinidad en zijn pleinen
❣ PLAZA MAYOR
Waar elk bezoek aan Trindad moet beginnen: op de Plaza Mayor, het centrale plein en het middelpunt van de stad. Maak kennis met de rijkdom van de suikerbaronnen, de rijkdom van het koloniale verleden.
Rond het plein: chique herenhuizen in pastelblauw en zachtgeel en waterig groen, waar achter de geschilderde gevels nu verrassende musea zitten, de niet weg te denken straatmuzikanten, de man die ijverig strooien hoedjes vlecht, de souvenirverkopers en de stadsgidsen in ouderwetse rijtuigjes …
Je verwacht zo enkele dames in hoepelrok met een zonneparasol, op weg naar de zondagse mis in de parochiekerk.
Het plein zelf: dat is een oase van groene hagen, grasveldjes, bloemen en palmbomen, hekjes als wit kantwerk, rustbanken en lantaarns en sierlijke keramische vazen. De 2 ijzeren greyhounds aan de inkomtrappen en het marmeren standbeeld van de Griekse muze van de dans houden uitnodigend de wacht.
❣ PLAZUELA DEL CRISTO
Op de hoek van Calle Cristo en Calle Boca, in het historische deel van de stad, ligt dit vredige pleintje waar altijd een vleugje muziek waait, gemengd met de heerlijke koffiegeur van het sympathieke Café Don Pepe.
Wil je een leerrijke en tegelijkertijd plezierige stadstour? Op dit pleintje kan je de ‘Free Tour Trinidad’ boeken, elke dag om 10 uur in de voormiddag en om 16 uur in de namiddag. Doen en geef die hardwerkende jonge mensen een dikke fooi want die hebben ze broodnodig! Vraag naar Betty voor een Engelstalige rondleiding, ze kent ons. 😊
❣ PLAZUELA DEL JIGÜE
Een klein, rustig pleintje vlakbij het centrum met één van de mooist gedecoreerde gevels in de stad nl. die van Restaurante El Jigüe. Bewonder vooral de gekleurde tegels in het portaal en luister naar een eeuwenoude vertelling over de stichting van de stad. Op de plaats waar in 1514 een enorme acacia of jigüe boom stond, werd volgens de overlevering de eerste mis in Trinidad opgedragen. Die oude boom is intussen vervangen door een jonger exemplaar maar de legende is even levendig als 500 jaar geleden.
Om de hoek, achter de bruine poort, is het stadsatelier waar handwerklieden, schrijnwerkers en beeldhouwers elk koloniaal detail van hun stad onderhouden, restaureren of vernieuwen.
❣ PARQUE CÉSPEDES
Wat begin 19e eeuw een groot marktplein was met de naam Plaza Carillo, is vandaag een aangenaam groen park geworden waar vooral de locals komen genieten van een babbel of een snelle lunch onder de schaduwrijke bomen. Zoek je een deftige wifi hotspot, dan zit je goed op dit plein!
Het felgele gebouw is het stadhuis of de Asamblea Municipal, echter niet toegankelijk voor publiek.
Adres: aan Calle Jesús María, in het nieuwere deel van de stad ten zuiden van het centrum
Trinidad en zijn kerken
Voor elke rang en stand een kerk in Trinidad. Je had er eentje voor de gegoede burgers, eentje voor de arme mensen, eentje voor de oorspronkelijke bevolking en op een heuvel buiten de stad een kluizenaarskapel. Daarvan staat enkel de parochiekerk op de Plaza Mayor en het kerkje aan het Parque Céspedes nog overeind.
❣ IGLESIA PARROQUIAL DE LA SANTÍSIMA TRINIDAD
Ze kan een likje verf gebruiken, de 19e-eeuwse parochiekerk van Trinidad en ze mist een klokkentoren; die kon niet meer gebouwd worden want het geld was op. Tijdens feestdagen werden de klokken van het nabij gelegen klooster op de Plazuela del Cristo door de monniken geluid, bij gebrek aan beters!
De kerk is echter in gans Cuba bekend door de onwaarschijnlijke historie van het wonderbaarlijke Christusbeeld. Dat grote 18e-eeuwse houten beeld 'El Señor de la Vera Cruz', gemaakt in Spanje, was bestemd voor de kerk van Vera Cruz in Mexico. Door een hevige storm raakte het schip tot 3 keer toe uit koers. Uiteindelijk besliste de kapitein om een deel van de lading overboord te gooien. De kist met het Christusbeeld belandde in de woelige zee en spoelde aan in de buurt van Trinidad. De inwoners zagen hierin een teken uit de hemel. Het beeld kreeg een ‘heilige’ status en wordt sindsdien aanbeden voor zijn miraculeuze kracht.
Heb je de kans, ga dan op zondag luisteren naar de mis. Koor en orkest zorgen voor Caribische vibes!
Adres: Calle Cristo - aan de zijkant van de Plaza Mayor
❣ IGLESIA DE SANTA ANA
Van dit vroeg 18e-eeuwse kerkje resten alleen nog de buitenmuren. Toch was het honderden jaren geleden zo populair dat het tot 2 keer toe werd uitgebreid en vergroot. Vergeten en verlaten blijft het nochtans een buitengewoon merkteken in het stadsbeeld van Trinidad.
❣ IGLESIA DE SAN FRANCISCO DE PAULA
Een kleine kerk aan het Parque Céspedes waar weinig of geen info over te vinden is. En ook hier mag de verfborstel eens langskomen.
❣ ERMITA DE NUESTRA SEÑORA DE LA CANDELARIA DE LA POPA DEL BARCO
Het vergt een stevige klim langs de voordeur via de trappen aan de Calle Desengaño of langs de achterdeur via de niet-gerestaureerde volkswijken van Trinidad aan de Calle Boca. Doe ze allebei, de alternatieve route langs het zanderige paadje vol keien en afval en de toeristische weg langs de brede, haast nieuwe, voetgangerstrappen. Het geeft je stof (letterlijk) tot nadenken … wat een contrast tussen het geklasseerde erfgoedcentrum met zijn weelderige panden en het chique Hotel Mystique Trinidad La Popa en de minihuisjes tegen de Cerro de la Popa heuvel aangedrukt.
Het uitzicht over de stad van bovenaf is het hijgen en piepen in de vochtige warmte meer dan waard! Je kijkt helemaal tot voorbij de toren van de Iglesia y Convento de San Francisco en tot ver daarachter waar aan de horizon de mistige lijnen van de Sierra del Escambray vervagen.
De ruïnes van een 18e-eeuwse hospitaal en van de Ermita de Nuestra Señora de la Candelaria de la Popa del Barco decoreren de heuveltop. In de koloniale tijd een bidplek voor de armen van de stad behoort de kapel tot één van de oudste kerken in Cuba tot het wankele bouwwerk uiteindelijk in de jaren 1980 werd gesloten.
Open vensters die opkijken naar de blauwe hemel en 2 spitse torentjes, verpakt in een groene jas met roze bloemen, dat is al wat er nog overblijft!
Trinidad en zijn musea
Cultuurliefhebbers worden verwend in Trinidad met heel veel musea! Je hebt een paar dagen nodig om ze allemaal te bezoeken. Gelukkig hoef je niet verder te lopen dan de Plaza Mayor. Daar vind je de beste en de bekendste die in vazen en kristal en porselein de geschiedenis van de stad schilderen.
❣ MUSEO ROMÁNTICO
Waan je de erfgename van graaf Brunet in dit schitterende Palacio Brunet. Begin 19e eeuw gebouwd voor de rijkste familie van Trinidad en sinds 1974 een museum, dit koloniale 'paleis' is een architecturale parel met zijn zuilengaanderij op het gelijkvloers, Caribisch balkon met witte balustrade op de 1e verdieping en een binnenplaats in pure Spaanse stijl. Let ook op de dakversiering met miniatuur versies van de keramische vazen op de Plaza Mayor.
Het mocht wat kosten in die tijd. Suiker en tabak en koffie waren immers een onuitputtelijke bron van gouden en zilveren muntstukken.
De enorme collectie aan porselein en kristal met klinkende namen als Murano, Sevres, Bohemia en Limoges, het linnengoed, de muurschilderingen, de exclusieve meubelen … de 14 kamers van het vroegere palacio zijn een geweldig voorbeeld van hoe de elite leefde of rijkdom verzamelt ‘dankzij’ honderduizenden slaven!
Weetje: bij de verbouwing van het Palacio Brunet tot museum zijn de originele marmeren vloeren, de fresco’s, de decoraties en zelfs de beschilderde keukentegels in aardewerk bewaard gebleven.
Adres: hoek Calle Cristo en Calle Desengaño (aan de Plaza mayor)
❣ MUSEO NACIONAL DE LA LUCHA CONTRA BANDIDOS
Letterlijk vertaald: het Museum van de Strijd tegen Bandieten. Cuba en zijn revolutie: ze zijn en blijven onafscheidelijk. Gevestigd in de 18e-eeuwse Iglesia y Convento de San Francisco de Asís, ooit een klooster/kerk/hoofdkwartier van het Spaanse leger/gevangenis/school, afhankelijk van de tijdsperiode. De iconische klokkentoren overleefde tropische stormen en opstanden en piratenaanvallen en revoluties en terwijl een groot deel van het klooster en de kerk gesloopt werden, bleef de toren met zijn klokken overeind.
Overal in Trinidad zichtbaar is zijn rode dakkoepel als een vuurtorenbaken voor de toeristen.
Sinds 1984 is het complex een museum en kan je er alles lezen over de gevechten en de revolutionaire strijd in de heuvels van de Sierra del Escambray, begin de jaren 60 van vorige eeuw. Een keuze aan historische documenten en foto’s, voorwerpen en wapens en uniformen is tentoongesteld in de zalen op het gelijkvloers. Op de binnenplaats valt een Russische legertruck en een spionageboot te bewonderen.
Wil je Trinidad vanuit de hoogte bekijken? Beklim dan de toren voor een fascinerende uitkijk over terracotta pannendaken, groene heuvels en in de verre verte, het blauwe lint van de Caribische Zee.
En dat, lieve lezer, is de échte aantrekkingskracht van dit museum!
Adres: hoek Calle Boca en Calle Cristo (aan de Plaza del Cristo)
❣ MUSEO DE HISTÓRICO MUNICIPAL
Iets verderop ligt het indrukwekkende Palacio Cantero, gerestaureerd en geopend in 1980 als historische stadsmuseum. Vang een glimp op van de pracht en praal van een 19e-eeuws herenhuis, bewoond door een dubieuze plantage-eigenaar: mooie muurschilderingen, verfijnde decoratie en één van de eerste rijtuigen die door de stad reed.
De rest van het museum is gewijd aan de geschiedenis van Trinidad, van de stichting tot de onafhankelijkheidsstrijd, van de slavenhandel en de suikerrietindustrie tot de economische crisis.
Het zonovergoten binnenplein met zijn ruime zuilengalerij en grote open keuken voert je zo terug naar andere tijden. Wat als stenen konden praten?!
Genoeg rondgekeken? Ga dan langs de wankele trap omhoog de toren in om te genieten van het uitzicht over de stad!
Adres: Calle Desengaño 423
❣ MUSEO DE ARQUITECTURA COLONIAL
Enig en uniek in Cuba, het museum van koloniale architectuur mag je niet overslaan! Het charmante 'Casa Azul' of blauwe huis aan de Plaza Mayor valt op, niet alleen door de kleur maar vooral door de bouwstijl: de stevige witte zuilen, de galerij met smeedijzeren hek, de gedecoreerde ramen en houten voordeur.
Wat oorspronkelijk 2 huizen waren, werd in de 19e eeuw door de invloedrijke familie Sánchez Iznaga verbouwd tot een magnifieke stadswoning. Verkocht door de erfgenamen in 1979 werd het een jaar later ingericht als museum.
Ook al zegt ‘bouwkunde’ je misschien weinig, de collectie is superinteressant en bepaalde tentoongestelde elementen kom je nadien, op een wandeling door de stad, gewoon tegen. Van deurklinken tot beschilderde tegeltjes, van postbussen tot gaslantaarns en zonnewijzers, van wc’s tot douches uit de 19e eeuw, de uitleg krijg je gratis in het Spaans.
Adres: Calle Ripalda (aan de Plaza Mayor)
Trinidad en zijn casas
Ze vallen op, de huizen van Trinidad met hun opmerkelijke vensterluiken en hun symmetrische gevels met hoge deuren en ramen. Zuiderse balkons in hout of smeedijzer, rode pannendaken, een binnenplaats vol planten en bloemen, veelal gelijkvloers en vaak nog bewoond door de afstammelingen van de oorspronkelijke families.
Deze mag je niet links laten liggen:
❣ LA CASA DE LOS CONSPIRADORES
Het felgele hoekgebouw aan de trappen naast de kerk is een typisch voorbeeld van de Spaanse bouwstijl in koloniaal Trinidad. Een houten balkon, weelderige bloemen- en plantengroei, dit was in vervlogen tijden de ontmoetingsplaats van 'La Rosa de Cuba’, een Cubaanse nationalistische geheime vereniging.
Adres: Calle Cristo (aan de trappen naar de Trinidad Terraces en de Casa de la Musica)
❣ LA CASA DE LA TROVA
Muziek en Trinidad, het ene is ondenkbaar zonder het andere. Uit elke deuropening, achter elke gevel, op elk uur van de dag hoor je de vrolijke klanken van de Cubaanse muziek. Zin in een avond son, salsa, rumba of het originele, in de 19e eeuw in Trinidad ontstane, Trova en dat onder het genot van een mojito of cuba libre? Dan moet je zeker naar La Casa de la Trova met elke avond aanstekelijke muziek en vrolijke salsadansers!
Adres: Calle Cristo
❣ TABERNA LA CANCHÁNCHARA
Een originele Cubaanse drank, geserveerd in aardewerken potjes. De geschiedenis van de canchánchara gaat terug tot de onafhankelijkheidsstrijd van begin 1900. Het drankje was bedoeld om de strijders warm te houden tijdens de koude nachten in de bergen en het werd gemaakt van wat men kon vinden in de omtrek: rum, limoen, water en honing. De bar met dezelfde naam als het drankje is populair bij de toeristen!
Adres: Calle Real del Jigüe
❣ LA BODEGUITA DEL MEDIO
De minder toeristische tegenhanger van het origineel in Havana, ondergebracht in een gebouw met alle kenmerken van de koloniale stijl.
Adres: Calle Real del Jigüe
❣ UNIVERSAL BENITO ORTIZ GALERIÁ DE ARTE
Begin 19e eeuw werd aan de Plaza Mayor het Casa Ortiz gebouwd voor de toenmalige burgemeester van Trinidad. Het is nog steeds één van de meest romantische gebouwen in het centrum met zijn felgekleurd houten balkon en pastelkleurige versieringen op de gevel. Let vooral op de hoge houten plafonds en de boogramen.
In 1983 werd er een kunstengalerij in onder gebracht met wisselende tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars maar ook met een expositie van linnen, een traditionele handenarbeid in Trinidad.
Adres: Calle Real del Jigüe (aan de Plaza Mayor)
❣ LA CASA TEMPLO DE SANTERÍA YEMAYÁ
Een paar keer voorbij dit blauw/witte huis gelopen en ons afgevraagd wat het moest voorstellen. Dankzij de uitleg van de gids weten we nu dat het een Santería tempel is. Geef toe aan je nieuwsgierigheid en stap gewoon naar binnen, je mag zelfs foto maken.
Er is een altaar, gewijd aan Yemayá, de godin van de zee, voorgesteld door een zwarte pop in witte kleren en verder een heleboel voorwerpen waarvan de betekenis ons compleet ontgaat. Een bevreemde mix van culturen en godsdiensten en bijgeloof (zie ook mijn blog Cuba dag 2 | Havana: een hoofdstad van kleur, charme en vergane glorie.)
Adres: Calle Real del Jigüe
Trinidad, dat is een stad die mijn hart nog steeds sneller doet slaan! Dat zijn herinneringen waar ik het nog steeds warm van krijg (en nee, dat komt niet door de slasales). Dat zijn honderden foto's om eindeloos te herbekijken. Dat zijn indrukken en verhalen die ik nooit meer vergeet!
TIP ♥ Voorzie een paar dagen in Trinidad want er is veel te zien en te doen in de stad.
TIP ♥ Trinidad heel veel éénrichtingsstraatjes, vaak enkel aangegeven met een geschilderde pijl op de muur. Opletten dus. Straten hebben vaak 2 namen (de oude naam en de naam sinds de revolutie).
TIP ♥ Dinsdag is marktdag.
TIP ♥ Musea zijn om 17 uur gesloten.
Logeren:
In Casas Particulares uiteraard!
Casa Zobeida Rodriguez (Calle Gutiérrez 619) en Hostal Mirian Y Chino (Calle Gutiérrez 621)
Koffie en Lunch en Dinner:
Bistro Latin Jazz (adres: Calle Alameda 205)
Parador Sol Ananda (adres: Calle Desengaño 237)
Vista Gourmet (adres: Callejón de Galdós)
Muñoz Tapas Bar-Restaurant (adres: Calle Gutiérrez 476A)
Restaurante Trinidad Colonial (adres: Calle Gutiérrez 402)
Cafe Don Pepe (adres: Calle Boca 363)
Wat eet je:
Heerlijke versgemaakte gazpacho
Verrukelijke langosta a la piña
Rijkgevulde sopa de pollo
Pikante picadillo a la criolla
Salsales:
Callejón de Galdós (gelijkvloers restaurant Vista Gourmet) – een must in Trinidad en gegarandeerd plezier voor tien, zelfs met stijve Vlaamse benen en onwillige heupen!
Reactie plaatsen
Reacties