Na de prettige mini-vakantie in Bouillon, gaat het richting Dinant. Neem zeker niet de snelweg maar ga binnendoor voor de mooiste route in een glooiend landschap. Weidse vergezichten, groene weiden en bos wisselen elkaar af. Langs de kronkelende weg liggen kleine dorpjes met leuke namen als Croix Blanche – soms met amper een tiental inwoners en, typisch voor deze streek, ook veel leegstand en vervallen gebouwen.
Spot af en toe een kasteel in de verte of stop even bij een uitkijkpunt om nog meer Ardennen-moois te bewonderen zoals de rotsen van Freyr bijvoorbeeld. En dan is daar onverwachts de Maas en de bekende ‘Roche Bayard’. Bij het binnenrijden van Dinant, komende uit het zuiden, gaat één rijstrook van de weg tussen de gespleten rots door. Met een maximumafstand van de linkerwand tot de rechterwand van 2,7 m was het echt millimeterwerk om tussen de rotsen door te rijden. Gelukt maar toch even vergeten te ademen! Er staat wel een verwittigingsbord maar te laat gezien om nog om te rijden.
Een vluchtige glimp opgevangen van de mooie gebouwen in het centrum van Dinant en dan gaat het langs de Abdij van Leffe via een binnenweg steil omhoog naar Awagne, een klein gehucht op 9 km van Dinant. Awagne, dat is een kerk, een tiental huizen, een grote hoeve met koeien die nog net niet op het straatje staan, een aantal vakantiehuizen en B&B’s en mooie wandelpaden. Rond het dorp rijden kost welgeteld 5 minuten. In een doodlopend straatje staat het supermooi gerestaureerde Ardens vakantiehuis (oorspronkelijk uit 1820), dat geboekt werd bij https://www.ardennes-etape.be/. Het was vooral genieten van de wellness met sauna en bubbelbad!
DE CITADEL VAN DINANT
Bovenaan het lijstje ‘to do’ staat natuurlijk die welbekende versterkte burcht die, vanop de rots boven de Maas, het stadje onder haar domineert. Het woord ‘citadel’ betekent trouwens ‘versterking die een vestingstad domineert’ en is waarschijnlijk via het Franse ‘citadelle’ afgeleid van het Italiaanse ‘cittadelle’, een verkleinwoord van 'città', dat stad betekent. Gebouwd in 1815, op de ruïnes van een versterkt kasteel uit de 11e eeuw, is de Citadel van Dinant nu vooral een museum met aandacht voor de geschiedenis van de stad over de voorbije 5 eeuwen – van 1466 en de grote plundering tot WO I van 1914 tot 1918.
Gratis parkeren voor een bezoek kan op het plateau aan de achterkant van de Citadel (Chemin de la Citadelle 1). Tegenover de parking ligt een Frans kerkhof voor de gesneuvelden van WO I. Vooral het heroïsche monument trekt de aandacht en de rijen, simpele houten kruisjes in de groene grasvlakte: inconnu, mort pour la France.
Rijen onbekende soldaten. Nog maar eens beseft hoe zinloos oorlogen zijn. Geen winnaars, alleen verliezers.
Ook de Citadel besteedt aandacht aan deze donkere periode met een interactieve tentoonstelling over de gevechten tussen Franse en Duitse soldaten in Dinant in augustus 1914 en de herdenking van de 674 burgerslachtoffers. Heel realistisch en aangrijpend!
Wandel van gang naar gang en ontdek de geschiedenis van Dinant en zijn versterkte burcht. Bewonder de opgestelde scènes uit het dagelijkse leven van een leger in de 19e eeuw met een smederij, een keuken en een bakkerij. Kijk in wapenopslagplaatsen en kruitkamers en muffe soldatenvertrekken. Vergeet de open binnenplaats niet: hier staan tal van kanonnen opgesteld voor de dikke muren met schietgaten, klaar om een onzichtbare vijand tegen te houden.
Het wapenmuseum in de Citadel is vooral interessant om de grote collectie geweren en oude wapens uit de 17de, 18de en 19de eeuw en wapens die gebruikt zijn tijdens WO I. Ook uniformen uit die tijd zijn tentoongesteld. Dat was uiteraard aanleiding voor enkele ‘niet voor publicatie vatbare’ foto’s die, eerlijk toegegeven, wel hilarisch waren!
De trots van Dinant is echt wel de moeite waard en de schitterende vergezichten op de omgeving en op de Maas zijn helemaal gratis! Naar beneden voor een bezoek aan het stadje zelf kan op 2 manieren: afdalen langs de trap met 408 treden (uitgehakt in de rots in 1577!) of heel comfortabel met de kabelbaan.
Goed om weten: een standaard inkomticket voor de Citadel geeft automatisch toegang tot de kabelbaan. Aparte tickets voor de kabelbaan zijn niet verkrijgbaar. De 3-in-1 formule (Citadel, kabelbaan en boottocht) was niet verkrijgbaar omdat de boottochten niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen.
STAD DINANT
Met de kabelbaan naar beneden, naar het centrum – de traptreden zien er echt 16e-eeuws uit en lijken niet echt betrouwbaar op een druilerige dag. In het naar beneden zoeven, wordt het pas goed duidelijk hoe mooi dit stadje aan de Maas is. De burcht boven op de rots, de imposante gekleurde gevels van de herenhuizen, de brug over de rivier, de gotische kerk die uit de rotswand lijkt te komen, misschien is dit wel het charmantste stadje in de provincie Namen. Heel jammer dat door de coronamaatregelen alle terrasjes, cafeetjes en restaurantjes gesloten zijn en dat in het ganse centrum de mondkapjes verplicht zijn. De gezellige sfeer in de binnenstad is dan ook ver te zoeken. Souvenirwinkeltjes zijn wel open (1 persoon tegelijk naar binnen) en fastfoodzaken verkopen vanuit het open raam. Maar frietjes en een curryworst smaken ook zittend op de stoep en de vensterbank, wat zorgt voor een instant hippiegevoel en soms moet een mens gewoon een beetje creatief zijn!
Komende van de kabelbaan, is deze niet te missen: de collegiale kerk Notre-Dame, één van de parels van Dinant! Aan de voet van de rots waarop de citadel gebouwd is en vlak aan de oever van de Maas, valt de kerk vooral op door de bolvormige klokkentoren en haar sobere, grijze buitenkant. Uit de 10e eeuw, gotische stijl, vaak vernield maar telkens weer heropgebouwd, is de Notre-Dame deel van het ‘Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië’. Het interieur van de kerk is heel eenvoudig en vrij donker, zonder veel versiering maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het enorm prachtige glas-in-lood raam, één van de grootste van Europa! Dat levert meteen Instagram-waardige foto’s op!
Goed om weten: de collegiale Notre-Dame is gratis te bezoeken.
Nog dit: rondwandelen in Dinant is een plezier voor jazzliefhebbers - overal staan er immers kleurige beelden van saxofoons als eerbetoon aan Adolphe Sax die hier geboren werd.
Tip: verlaat Dinant niet zonder de ‘Couques de Dinant’ te proeven. Keihard maar alleen hier te koop.
HET KASTEEL VAN VÊVES
Een sprookjeskasteel, op een heuveltje omringd door bossen, dat zo weggelopen lijkt uit het sprookje van ‘Doornroosje’, dat kan alleen maar het ‘Chateau de Vêves’ zijn, dat niet voor niets de bijnaam ‘Château de la Belle au Bois Dormant’ kreeg. Prachtig gerestaureerd en bemeubeld, compleet met 4 grote spitse torens en 1 slottoren, is dit picture perfect kasteel geklasseerd als ‘Uitzonderlijk Waals Erfgoed’. Sinds de 12e eeuw in het bezit van de adellijke familie de Liedekerke Beaufort, is dit juweeltje een mooie herinnering aan 800 jaar geschiedenis.
De rondleiding met (optioneel maar oh zo leuk) het schattenspel begint op de binnenplaats waar vooral de 16e-eeuwse galerij met vakwerk opvalt. Zoek de kleine witte deur, want daar kunnen de kleine en ‘grote’ kids zich verkleden in ridders en prinsessen.
Met 2 giechelende jonkvrouwen, compleet met hippe zonnebril en modieuze sneakers onder hun middeleeuwse gewaad, wordt de jacht op de schat gestart.
De raadsels en rebussen en vraagjes leiden de schattenjagers langs de verschillende zalen en kamers van het kasteel. Een middeleeuwse keuken, een wapenzaal, een eetkamer met gedekte tafel en schitterend porselein, een slaapkamer met fijne 18e-eeuwse meubelen, souvenirs, familiefoto’s en schilderijen, alles ademt een familiale sfeer en het lijkt of de ridders en prinsessen pas gisteren verhuisd zijn.
Voor de nieuwsgierige lezers: de schat werd gevonden, goed verstopt in een echte schatkamer en na het oplossen van een laatste raadsel.
Adres: Chateau de Vêves - Route de Furfooz 3 - 5561 CELLES
CELLES
Op slechts een paar kilometer van het Kasteel van Vêves, ligt één van de 30 ‘plus beaux villages de Wallonie’: Celles. Hier stoppen is een must! Glooiende heuvels met bossen, weilanden en akkers omringen het dal waarin Celles ligt. Door het kleine centrum, dat heel authentiek aandoet, stroomt het kleine Sint-Hadelin riviertje. Alles in Celles draait trouwens rond Sint-Hadelin, een heilige kluizenaar uit de 7e eeuw die hier een paar wonderen heeft verricht. De indrukwekkende Romaanse kerk is uiteraard de Sint-Hadelin kerk, geklasseerd als ‘Belangrijk Erfgoed van Wallonië’. De pleintjes rond de kerk, de grote fontein, de mooie traditionele huizen, de vele originele elementen overal, maken van Celles een erg lieflijk dorpje.
De kruisweg, die naar de hoger gelegen Sint-Hadelin hermitage leidt, is zeker de inspanning en de omweg waard. Op dit hoogste punt in Celles zijn de vergezichten ronduit prachtig.
Tip: voor de mooiste autorit terug van Celles naar Awagne: rij helemaal binnendoor langs groene velden, bossen, kleine dorpjes en veel chateau!
Reactie plaatsen
Reacties