LE TOUR DES ALPAGES DE MORZINE - Schattige geitjes en massieve rotsen
Een frisse dag met laaghangende wolken en grijze luchten maar dat kan de pret niet bederven want de weg van Saint-Jean-d'Aulps naar Morzine is schilderachtig mooi. Startpunt van deze alpenwandeling is Le Lac des Mines d'Or, een klein kunstmatig meer op een hoogte van 1390 m, zo genoemd omdat er ooit in de omgeving kleine hoeveelheden goud werden gevonden.
Een lastige klim over een al even lastig kiezelpad voor de eerste stop op 1530 m. Dit wordt ook meteen een vroege lunch op de geitenboerderij van Fréterolles: de geitjes zijn te schattig om aan voorbij te lopen en het terras van de boerderij ziet er zo uitnodigend uit. De meegebrachte picknick blijft in de rugzak en wordt met plezier vervangen door kaasjes van alpenmelk en ter plaatse bereide charcuterie.
Tevreden en voldaan wordt er verder gewandeld, langs verbaasd kijkende Abondance koeien, die niet erg bereid zijn hun alpenweide te delen met de wandelaars. Nog even omhoog door het bos, richting Col de Cou en dan de bergbeek La Chardonnière volgen. De grote stapstenen in de beek zijn beter als oversteekplaats dan het wankele bruggetje.
Een behoorlijk drassig stuk wandelpad toont aan dat er nog steeds sneeuwsmeltwater van de bergen naar beneden komt. Uit het bos verandert het landschap in een open kom, afgesloten door een massieve, kale, gelaagde rots Les Terres Maudites die aansluit op de puntige, bleekgrijze toppen van Les Dents Blanches. Een onverwacht mooi panorama!
Via een steil boomwortelpad gaat de route terug naar het meer, dat als een groen tapijtje ingekaderd ligt tussen de alpenweiden, de coniferenbossen en de merkwaardig gevormde rotsen. Er is nog genoeg energie over om een rondje rond het meer te lopen. Die wandeling maakt deel uit van een geoparkroute met veel infoborden over de fauna en flora van de Chablais streek.
Deze wandeling is een samenvatting van alles wat deze streek te bieden heeft: alpenweiden, bergen, meren, bossen en lekkers van de boerderij!
Reactie plaatsen
Reacties