Een zonnige dag en nog steeds in Bretagne. Tijd dus om de bekende en onbekende plekjes van Saint-Malo te gaan ontdekken. Want als je in Bretagne bent, mag de ommuurde havenstad met zijn zeeroversverleden niet ontbreken in je vakantiedraaiboek. En rij je toch die richting uit, combineer je stadsbezoek dan met een wandeling langs de Rochers Sculptés van Rothéneuf.
Mythen en legendes in steen
Op 5 km langs de kust van Saint-Malo ligt het kleine, pittoreske dorpje Rothéneuf met verborgen baaien en strandjes en met een magnifiek uitzicht vanaf de kliffen op de groenblauwe zee van de Côte d’Émeraude. Die kliffen verbergen nog een ander bijzonder uitzicht, dat op de meer dan 300 beelden, uitgehouwen in de granieten rotsen door Abbé Fouré.
Over een oppervlakte van 550 m² ontdekken we immense stenen hoofden, draken, dieren, ridders, trollen, piraten … een indrukwekkend geheel tegen een achtergrond van groen en blauw en aanrollende witte golven.
De beelden werden gemaakt in de periode van 1894 tot 1907 en waren oorspronkelijk ook beschilderd in blauw, helder geel, chocoladekleur en granaatappelrood. Het zoute zeewater, de kracht van de golven en de tijd hebben echter hun invloed gehad op de stenen figuren maar die sporen van verval geven net een extra uitstraling aan de hele site.
Niet groot dit beeldenpark maar wel goed voor een half uurtje verwondering en na een korte wandeling in het groen op de klif, gaan we terug, richting Saint-Malo.
Adres: Chemin des Rochers Sculptés, Saint-Malo – parkeren aan restaurant Le Bénétin
Kapers op de kust in Saint-Malo
Toeristisch druk is het hier, zelfs in coronatijden, en daarom parkeer je beter even weg van het stadscentrum - op Parking Distillerie bijvoorbeeld aan de École Nationale de Police – op een paar minuten wandelen van de dijk, het strand en de zee. De zonnige zeedijk was er niet altijd. Saint-Malo was tot de 16e eeuw een eiland en was enkel te voet te bereiken bij laag water. Nu is het heerlijk wandelen op de lange dijk met de mooie gevels aan de ene kant en het strand aan de andere kant.
Op dat strand staan, als wachters op een rij, de golfbrekers – eikenhouten palen die al sinds het begin van de 19e eeuw de golven tegenhouden. Een onverstoorbaar, krachtig beeld!
De wandeldijk stopt aan de Parvis De L’Éventail, een uitkijkplatform met een geweldig zicht op de stadsmuren van Saint-Malo en de Jardin des Douves. Dit parkje, net buiten de muren van de stad, is aangelegd op de plaats van de oude middeleeuwse slotgracht. Rond de barokke bloemenfontein is een creatieve plek gecreëerd voor schilders en kraampjes met handwerk en lokale producten en natuurlijk mag de traditionele paardenmolen niet ontbreken.
Het is ook een fijne plek om op de bankjes van een picknick te genieten met zicht op de haven en op L’Étoile du Roy, een replica van één van de piratenschepen van Surcouf, dé bekende zeerover uit Saint-Malo. De driemaster, nagebouwd naar een model uit 1745, schittert aan de kade en vooral het prachtige boegbeeld trekt de aandacht. Het is precies door deze kapers dat Saint-Malo een belangrijke en welvarende stad werd. Kaper was in die tijd een goed betaald en eerbaar beroep, onder bescherming van de Franse koning.
Stad Intra-Muros
De hoge stadsomwalling, waartegen het Jardin des Douves aanleunt, laat nog net een glimp zien van de torens van het Chateau de la Duchesse Anne. Een groot contrast met het moderne gebouw van het Office de Tourisme aan de overkant van het park. Heden en verleden op een boogscheut van elkaar. Nog meer verleden laat zich ontdekken als we langs de grote slottoren (de Tour Générale) zo onder de monumentale Porte Saint-Vincent doorlopen. De grootste toegangspoort tot de stad binnen de muren (de Intra-Muros) leidt ons recht naar de levendige Place Chateaubriand. Veel terrasjes, cafés en eethuisjes, het huis waar de schrijver Chateaubriand woonde, het Chateau dat ook stadhuis en bibliotheek en museum is … veel ineens als je de stad binnenkomt.
De hoge grijze granieten herenhuizen met hun symmetrische gevels, links en rechts van de smalle straten zonder zonlicht, doen somber aan en na de vrolijke gevels van Dinan en Dinard is dit toch wel een teleurstelling.
Gelukkig zijn de winkelétalages kleurrijk genoeg maar we besluiten toch al snel om de stad van bovenaf te bekijken. En dat is een goed idee, want de oude, bijna 2 km lange stadsmuur zorgt voor onvergetelijke beelden en een zalige wandeling in de warme middagzon. Van bastion naar bastion hebben we een schitterend zicht op de straten en huizen van Saint-Malo, dat er van op de wallen een stuk gezelliger uitziet. We wandelen langs de jachthaven (Bassin Vauban) en de zandstrandjes beneden aan de muren en in de verte zien we de eilandjes Grand Bé en Petit Bé liggen. Die willen we zeker ook bezoeken en rekening houdend met het getij, laten we de stadsmuren achter ons en gaan langs een van de trappen naar beneden, richting strand.
Forten en een graftombe
Vlakbij de stadsmuren van Saint-Malo staat het Fort National op een klein rotseiland. Omdat het laagtij is, lopen we over het strand en de rotsen tot aan de ingang van dit verdedigingsfort uit de 17e eeuw. Het imposante en historische monument is echter niet vrij toegankelijk dus besluiten we enkel de buitenkant te bewonderen. De rotsen en de overvloed aan aparte schelpen zijn toch ook wel interessant!
Langs de massieve stadsmuren en over de rotsen gaan we verder naar het andere, dicht bij de stad gelegen, onbewoonde eilandje, Le Grand Bé. De zee is nu ver genoeg teruggetrokken zodat we er zonder natte voeten geraken. Een stevige klim en een fikse wandeling om het graf van de schrijver Chateaubriand te ontdekken ... Verwacht niks spectaculairs, enkel een kruis geeft aan dat hier een graftombe is want de schrijver wou geen inscriptie, geen naam en geen datum.
Naar Le Petit Bé en het andere verdedigingsfort geraken we niet, tenzij we overzwemmen (en daar pas ik voor) maar wat we wel meenemen: de spectaculaire zichten op een unieke stad met zijn vestingmuren en torens, als een schip gebouwd op een rots in zee. En alleen al die uitzichten maken het toch wel de moeite om Saint-Malo te bezoeken.
Ook niet te missen
*de kathedraal Saint-Vincent
*het Chateau
*het Musée d’Histoire
*het Musée d’Éthnographie
*het Grand Aquarium
*het Labyrinthe du Corsaire
Reactie plaatsen
Reacties