Jordanië: reisvoorbereiding, tips & weetjes.

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 12:02

Jordanië, dat staat al heel lang op mijn droomlijstje. Niet op nummer 1 of 2 want daar staan Egypte en Vietnam maar een reisbestemming kiezen en plannen doe je tegenwoordig met kleurcodes en coronamaatregelen in je achterhoofd. Rood reisadvies voor Egypte, grenzen nog niet heropend in Vietnam – tja, dan wordt het toch Jordanië, reiscode geel, geen quarantaine of testen meer bij terugkomst en vanaf 1 maart ook geen PCR test meer bij aankomst in het land. Een mooie nummer 3 dus (luxeprobleem, ik weet het!) en ondanks de onrustige regio met Syrië en Irak als buurland, een heel veilige reisbestemming.

Wordt het dan simpelweg koffers pakken en wegwezen? Nee, zo eenvoudig is het niet!

Daarom, voor alle toekomstige Jordanië-reizigers, begin ik deze keer mijn vakantieverhaal met nuttige tips en met alles wat je moet weten voor vertrek.

 

KLIMAAT

Lange, hete en droge zomers en korte, koude en natte winters. Toch ligt het niet zo eenvoudig want gezien de hoogteverschillen in het land (van – 391 m onder de zeespiegel tot de top van de hoogste berg op 1.854 m) heeft Jordanië zowel een mediterraan klimaat als een woestijnklimaat en in het diepe zuiden spreekt men van een bijna-Afrikaans klimaat. In een en dezelfde vakantie betekent dit in badpak aan het strand in Aqaba en dik ingepakt met winterjas, muts, handschoenen en sjaal in de bergen in Dana.

Hou er ook rekening mee dat het ’s nachts vaak erg afkoelt en dan vooral in de woestijngebieden van het Noordoosten. Slapen onder een extra-dik donsdekbed en overdag factor 50 zonnecrème, pet en zonnebril op tegen de felle zon. Een hele uitdaging om je koffer te pakken voor een rondreis in een land waar je 4 seizoenen tegelijk kan verwachten.  

 

BESTE PERIODE OM DOOR JORDANIË TE REIZEN

Als je rekening houdt met de gemiddelde temperatuur en hoeveelheid regen is het voorjaar van maart tot mei en het najaar van oktober tot november een ideale tijd om door Jordanië te reizen. Ik was er van 20 februari tot 5 maart en behalve in Dana (gelegen op 1.240 m hoogte met vriestemperaturen ’s nachts en barslecht weer overdag) was elke andere dag lekker zonnig, droog en aangenaam warm (al voelt 17 graden in sommige delen van het land als 27 graden bij ons). Weertabellen en statistieken zeggen dus ook niet alles. Soms heb je als reiziger gewoon dat kleine beetje geluk nodig.

 

REISDOCUMENTEN

Wat je sowieso nodig hebt voor Jordanië is een reispas of internationaal paspoort dat minstens nog 6 maanden geldig is en een toeristenvisum. Dat visum krijg je op de luchthaven tegen betaling van 40 JD (ongeveer 50 €) of je reisorganisatie regelt een groepsvisum, dan kost het maar 10 €. Individuele reizigers kunnen ook, voor vertrek, een Jordan Pass kopen (zie voor info https://www.jordanpass.jo/) met inclusief gratis visum en toegangstickets voor heel wat bezienswaardigheden.

En verder is het in coronatijden bepaald niet gemakkelijk om een correct en up-to-date antwoord te geven op de vraag welke andere reisdocumenten er nodig zijn. Check daarom voor je vertrek de website van buitenlandse zaken waar je de laatste, geldende maatregelen, coronaregels en reisadviezen vindt.

Voor België: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/jordanie

Voor Nederland: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie

Op dit ogenblik hebben reizigers voor Jordanië de volgende extra documenten nodig bij vertrek op de luchthaven (check-in):

  • Een registratieformulier (Travel to Jordan Declaration Form) in te vullen via de website https://www.gateway2jordan.gov.jo/. De QR-code die je dan ontvangt, neem je uitgeprint mee.
  • Uitgeprinte en in het Engels opgestelde vaccinatiebewijzen (coronapas)
  • Een uitgeprint en ingevuld gezondheidsbewijs of “Passenger Health Declaration Form”
  • Een geldig en in het Engels opgesteld medisch verzekeringsbewijs

Een negatieve PCR-test voor vertrek is niet meer nodig voor Jordanië maar misschien wel nog voor de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Check dus ook die site.

Bij terugkeer is voor België enkel het PLF formulier nodig (Passenger Locator Form), in te vullen op de site https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form.

Voor Nederland is bij terugkeer uit Jordanië nog steeds een negatieve PCR-test van maximaal 48 u. nodig en een gezondheidsverklaring.

 

PRAKTISCHE TIPS EN WEETJES

* Vaccinatie tegen DTP en hepatitis A wordt aangeraden voor Jordanië maar is niet verplicht.

* Er is 1 uur tijdsverschil tussen Jordanië en België (en Nederland) dus 12 uur hier is 13 uur ginder. Uitzondering op deze regel is de beginperiode van de zomertijd. Deze begint in Jordanië vroeger dan bij ons wat betekent dat tussen 24 februari en 27 maart het tijdsverschil 2 uur bedraagt.  

* De munteenheid is de Jordaanse dinar of JD – door Jordaniërs jaydee genoemd. In de grote steden zijn er geldautomaten of ATM’s en wisselkantoren (vraag je gids welke betrouwbaar zijn en geen al te grote kosten of commissie aanrekenen). Wisselen kan ook op de luchthaven of je kan voor vertrek bij je eigen bankkantoor dinars bestellen al is de koers in Jordanië zelf voordeliger en kreeg ik daar meer dinars voor mijn euro’s. Een bankpas (openstellen voor gebruik buiten Europa!) of creditcard is ook altijd nuttig maar uit ervaring weet ik nu dat Jordaniërs liever cash geld hebben (en dan nog liefst gepast betalen want teruggeven doen ze ook niet graag). Afdingen is de boodschap maar veel artikelen zijn niet geprijsd en dan is het handig om je gids te vragen wat een correcte prijs is.

* Hou bij het plannen van je reis rekening met het tijdstip van de ramadan (meer dan 93 % van de Jordaniërs is moslim) want dan zijn veel restaurants en andere openbare gelegenheden gesloten en drinken, eten en roken in het openbaar wordt dan niet echt op prijs gesteld.

* Een wereldstekker voor type D, G en J is een handig reisaccessoire in Jordanië – niet alle stopcontacten daar zijn geschikt voor onze elektrische apparaten.

* In Jordanië spreekt men Arabisch maar bijna overal kom je ook met Engels al een heel eind. Wel leuk om wat eenvoudige woordjes Arabisch te leren voor je vertrekt al was het maar simpelweg ‘dank je wel’ wat ‘shukran’ betekent.

* Foto’s horen bij een reis en Jordanië is hét perfecte land voor kleurrijke foto’s van opmerkelijke wereldwonder gebouwen en bedoeïenen die zo uit de ‘Lawrence of Arabia’-film lijken te komen. Vraag wel altijd toestemming als je mensen fotografeert en kijk niet raar op als ze geld vragen om een foto van jou te maken voor een of andere bezienswaardigheid. Denk er ook aan dat foto’s nemen van overheidsgebouwen, militaire gebieden en grensgebieden verboden is.

* Souvenirs: altijd leuk om die mee te nemen voor de thuisblijvers! Zorg wel dat je de kassabon bijhoudt om discussies op de luchthaven (bij het verlaten van Jordanië) te vermijden. En neem vooral geen Dode Zeezoutkristallen, Dode Zeemodder of Wadi Rumzand mee. Die moet je sowieso achterlaten bij de strenge bagagechecks op de luchthaven.   

* Water uit de kraan wordt afgeraden dus koop drinkwater in flessen (te koop op elke straathoek). Alcohol is enkel te koop in gespecialiseerde winkels met een vergunning. In sommige hotels en restaurants kan je wel alcohol bestellen. Varkensvlees vind je niet in Jordanië, wel veel kip en lamsvlees, veel kruiden en yoghurt en rijst en kikkererwten. En eet je met je handen, gebruik dan je rechterhand! Ga je uiteten, zoek dan de kleine lokale eethuisjes, goedkoop en lekker! En je leert meteen hoe de tafel afgeruimd wordt: glazen aan de kant (want die zijn breekbaar) en al de rest rol je in het plastic tafelkleed en drop je in de gootsteen!

* Wat de kledingregels betreft, die liggen wel wat anders dan bij ons. Afhankelijk van de streek, de stad of het dorp, zie je zowel heel traditionele kleding als westerse kleding maar uit respect voor de lokale bevolking hou je shortjes en topjes voor je uitstapjes naar een privéstrand. Wil je een moskee bezoeken, dan is een sjaal of hoofddoek wel nodig.  

 

Jordanië …

* Overal, maar dan ook echt overal liggen er verkeersdrempels, zelfs op de snelweg.

* De verkeersregels in Jordanië zijn … dat er geen regels zijn. Rij dus rustig over de volle witte lijn, steek links voorbij en gebruik veelvuldig je claxon, liefst op alles en iedereen.   

* Niet 1 keer maar 100 keer hoor je het zinnetje “Welcome to Jordan. Welcome to my country!”

* En even vaak hoor je “Need a horse Miss? Need a donkey ride Miss?”

* Ook populair is “Only 1 dinar – goedkoper dan de Hema!” Erger je niet aan deze, voor ons af en toe opdringerige verkooptechnieken. Bedenk dat Jordanië een arm land is met nauwelijks grondstoffen. Toeristen zijn dus belangrijk voor hen en net deze bleven de laatste 2 jaar weg als gevolg van de corona-epidemie. Dus haal die ene dinar toch maar uit je portemonnee voor een paar koelkastmagneten (die je niet nodig hebt) of dat setje postkaarten (die je niet gaat versturen).

* Miniglaasjes mierzoete thee worden je aan de kraampjes op de markten en in winkels heel vriendelijk en gratis aangeboden. Gastvrijheid is hier niet enkel een woord maar een werkelijkheid!

* Minaretten zie je hier in soorten en kleuren. Klein, groots, met mozaïekjes, met groene, blauwe en rode lampjes, als kantwerk zo verfijnd of simpel grijs gekalkt … ze horen er thuis en passen perfect in het landschap.

* Een onbekend beeld zijn de witte watertanks op platte daken van de huizen want water uit de kraan is schaars en maar 2 dagen per week voorradig in dit erg droge land dat voor 90 % uit steppe en woestijn bestaat.

* En dan nog deze: de overal aanwezige Jordaanse vlag - de grappige, gekleurde bestelwagentjes – de winkeltjes langs de kant van de weg waar meer buiten staat dan binnen – de grappige Engelse bordjes naar de ‘Best View’, de ‘Why Not Shop’ of de ‘Aldi Coffee’ - de rijen bloemkool, bakken tomaten en stapels radijsjes langs de straten – de kleuren van de kruiden en de geuren van de soorten thee – de vriendelijke en behulpzame mensen en nog heel veel meer …

Dit wordt / is / was een onvergetelijke reis, mede dank zij alle Youssefs, Ahmeds, Sarahs en mijn lieve medereizigers Hilde en Frank, Karina en Mohammed, Ludo, Phyllis en Hanna!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Salomez Esmeralda
3 jaar geleden

Weer prachtige foto’s en helemaal mooi verteld hoe alles daar zijn gangetje gaat ,prachtige reis 😍

Esmeralda
3 jaar geleden

Bedankt voor je leuke reactie :)