
Wie denkt dat Raglan alleen maar een leuk stadje is met wereldberoemde surfstranden heeft het mooi mis. Keer je rug naar de golven, haal je voeten uit het zand en zet een stap buiten het centrum om dat andere Raglan te ontdekken – het Raglan van heel veel natuur met inheemse bossen, uitgedoofde vulkanen, kalksteenkliffen en golvende heuvels. Klaar voor een groene dosis inspiratie? Trek dan snel je wandelschoenen aan en laat je verrassen door deze bijzondere en niet te missen plekken.
Tip 1: Pirongia Forest Park
Een ritje van 35 minuten doorheen de wondere schoonheid van Raglan’s achterland brengt ons op een zonnige zaterdag aan de rand van het Pirongia Forest Park. Geen vermelding waard in mijn Nieuw-Zeeland reisgids en toch is dit natuurreservaat één van de onverwachte toppers in de Waikato regio - onbekend bij het grote publiek dus deze tip is een geheimpje tussen jou en mij, lieve lezer, mondje dicht en niet verder vertellen!
Begin de jaren 1970 werd een gebied van 16.770 hectare rond Mount Pirongia en Mount Karioi (2 uitgedoofde vulkanen) ondergebracht in een protected area. Vooral het uitgestrekte inheems bos en de grote variatie aan flora en fauna maken dat het Pirongia Forest Park belangrijk genoeg is om beschermd te worden. Wat dacht je van zo’n 160 vogelsoorten (o.a. de nationale Nieuw-Zeelandse kiwi) en een aantal met uitsterven bedreigde plantensoorten?
Pirongia Forest Park is als een uitvergrote paradijstuin, eentje om in te kaderen en zorg voor te dragen, eentje voor de onvervalste natuurliefhebber.
Met meer dan 100 km aan wandelpaden is het park ook de ideale plaats voor een daguitstap of een ontdekkingstocht. De prachtige bosomgeving, de vrolijke vogelgeluiden en de nooit eerder geziene planten krijg je er gratis bij.
Een duik in het verkoelende water van de Kaniwhaniwha rivier, een picknick aan de oevers van een bergstroompje, een simpel en gemakkelijk toertje, een klim naar de top van de 959 m hoge Mount Pirongia of toch liever een meerdaagse trektocht? Met 3 gratis campings, een lodge voor groepen en een hut in de buurt van de top van Mount Pirongia biedt het park veel mogelijkheden voor evenzoveel ideeën … Pirongia Forest Park, dat is werkelijk voor elk wat wils.
Wij beperken ons tot een namiddag en kiezen voor de Nikau Walk met een zijsprongetje van 200 m naar de Kaniwhaniwha Caves.
De wandeling begint aan de overkant van de Kaniwhaniwha Reserve parking en volgt een vlakke en brede gravelweg naast de Kaniwhaniwha rivier. Zomer en schoolvakantie, dat is duidelijk te merken aan de luidruchtige jeugd die de brug over de rivier als springplank gebruikt en enthousiast het water induikt. Moeders en vaders bij de onmisbare barbecue kijken toegeeflijk naar al dat overmoedig plezier.
In de schaduw van machtige eiken- en beukenbomen, nikau palmen en boomvarens is het heerlijk stappen. Een lome babbel met op de achtergrond het kabbelen van het bergwater over rotsige stenen, een straaltje zon dat door de bladeren komt piepen, een houten bruggetje tussen weelderig groen, een dikke kererū op een tak … een zakje geluk vol eenvoudige dingen.
We lopen van gravelweg naar bospad, van struikgewas naar hoge bomen met in de schaduw zeldzame begoniavarens en diepgroene jonge phoenix palmen. De rivier verdwijnt in de verte. Een bordje stuurt ons in een rondje naar de Kaniwhaniwha Caves. En nee, deze grote durver is niet in de grotten geweest. Te smal, te nat, te glibberig. Maar wel heel apart om te midden van dit dicht en donker inheems bos de enige kalksteengrotten in het park tegen te komen.
Hoe geraak je er:
Vanuit Raglan ga via Bow Street en Main Road naar de SH 23 richting Hamilton
Volg de SH 23 en sla na 16 km rechtsaf naar Waitetuna Valley Road (deel asfalt / deel gravelweg)
Ga verder op Waitetuna Valley Road / Fillery Road voor 11,7 km richting Karamu
Sla rechts af naar Limeworks Loop Road voor 4,1 km
Parkeer over de brug aan het Kaniwhaniwha Reserve car park (toiletten aanwezig)
Wandeling:
7,7 km – ongeveer 2.30 uur















Tip 2: Mount Karioi
Amper 13 km verwijderd van het centrum van Raglan en aan de uiterste rand van het Pirongia Forest Park staat Mount Karioi op de uitkijk, zijn 756 m hoge top zichtbaar vanaf de stranden aan de Tasmanzee en vanop de akkers en weiden in de Waikato. Met een geschatte leeftijd tussen de 2,6 en de 2,3 miljoen jaar is deze oude slapende vulkaan een unicum. Het is immers de meest noordelijk gelegen berg aan de westkust met een inheems regenwoud! Het is ook een berg die verweven is met een mytisch en romantisch Maori verhaal. Volgens de legende was Karioi een Maori prinses die haar geliefde verloor. Treurig en droevig om zoveel ongeluk ging ze liggen, viel in slaap en versteende. Fascinerend hoe die traditionele vertellingen een extra dimensie toevoegen aan de wonderlijke natuur.
Wil je Mount Karioi voor de volle 100 % ervaren, kies dan voor de uitdagende klim naar de top via één van deze 2 trails.
* Karioi Track
Deze route vertrekt aan de Te Toto Gorge parking (zie blog Raglan – deel 1). Een bij momenten erg steil pad waar kettingen en ladders je helpen om de top te bereiken. Gelukkig wordt die ferme inspanning beloond met schitterende vergezichten op de Tasmanzee, op Raglan City en Raglan Harbour. Zo indrukwekkend krijg je het nergens te zien!
(geschikt voor de avontuurlijke wandelaar zonder hoogtevrees – dus niet voor mij!)
Hoe geraak je er:
Vanuit Raglan ga via Bow Street naar Bankart Street
Sla linksaf naar Wainui Road voor 8 km
Sla linksaf en volg de richting Whaanga Road voor 5,5 km (deel asfalt / deel gravelweg)
Parkeer aan Te Toto Gorge Look out
* Wairake Track
Vanaf de parking aan Karioi Road begint een kortere en minder steile track naar de top van Mount Karioi. Maar ook hier kan je niet zonder ladders om de top te bereiken. Na die serieuze tocht zorgt de berg wel voor adembenemende uitzichten over land en water.
Hoe geraak je er:
Vanuit Raglan ga via Bow Street en Main Road naar de SH 23 richting Hamilton
Volg de SH 23 voor 5,5 km en ga rechtsaf naar Te Mata Road
Sla rechtsaf naar Ruapuke Road na 7,6 km
Sla rechtsaf naar Karioi Road (gravelweg) na 7 km
Parkeer op de kleine parking aan Wairake Track




Tip 3: Kapamahunga Range
Tussen Hamilton en Raglan word je als het ware overspoeld door de charme van het Nieuw-Zeelandse platteland en verborgen pareltjes als de Kapamahunga Range betoveren je in een oogwenk met hun schilderachtige landschappen.
Ook al kreeg Kapamahunga de term ‘range’ toegewezen, je kan dit niet echt een ‘bergketen’ noemen. De hoogste heuvel steekt amper 324 m boven zeeniveau uit. Wat de streek aan hoogte mist, maakt het goed met zijn glooiende heuvels en kalkstenen kliffen. Verspreid tussen grasland en akkers vind je wandelwegen met namen als Karamu Walkway en Kapamahunga Walkway. Ze nemen je mee door het Four Brothers Reserve, het Ed Hillary Hope Forest Reserve en het Kaniwhaniwha Scenic Reserve, langs weiden vol schapen, verwilderd struikgewas en donkere dennenbossen. De unieke panorama’s vergeet je niet snel!
Geen wandelaar? Een sightseeing autoritje over de 11,5 km lange Old Mountain Road vanaf Waitetuna School is misschien minder avontuurlijk maar de zigzaggende (deels) gravelweg met steile bochten zal je zeker volop laten genieten van de heuvelachtige omgeving.
Hoe geraak je er:
Vanuit Raglan ga via Bow Street en Main Road naar de SH 23 richting Hamilton
Parking aan het Four Brothers Reserve na 24,5 km
of
Vanuit Raglan ga via Bow Street en Main Road naar de SH 23 richting Hamilton
Sla na 16 km rechtsaf naar Waitetuna Valley Road
Sla na 1,5 km linksaf naar Old Mountain Road (deel asfalt / deel gravelweg)
Parking na 6 km aan het begin van Karamu Walkway






Tip 4: Wainui Reserve
Een natuurgebied met wandelpaden langs kliffen en bossen, met uitkijkpunten over afgelegen stranden en wilde oceaangolven, dat is het Wainui Reserve. Dit 140 hectare grote kustpark op wandelafstand van het centrum van Raglan (4 km) is de perfecte plek om je een middag lang onder te dompelen in een oase van rust. Neem zeker je verrekijker mee om vogels te spotten!
Hoe geraak je er:
Vanuit Raglan ga via Bow Street naar Bankart Street
Sla linksaf naar Wainui Road voor 3,5 km
Parking aan de rechterkant




Tip 5: Hakea
Een hoofdstuk in het boek 'Secret Gardens of Aotearoa’ met veelbelovende foto’s en een interessant verhaal over permacultuur en duurzaam produceren, zette Hakea zonder enige twijfel op mijn lijst van ‘te bezoeken bestemmingen’ in de buurt van Raglan. Een half uur rijden van het stadscentrum, haast onvindbaar verstopt in de heuvels rond de Aotea Harbour en omringd door de pracht van het Pakoka Scenic Reserve, is deze off-the-grid leefgemeenschap meer dan een ‘tuin’.
Wat in de jaren 1990 begon als een traditionele boerderij evolueerde onder de creatieve ijver van 2 jonge mensen naar een project van 16 hectare waar groentetuinen, boomgaarden, bijenkorven, een voedselbos en een miniboerderij met schapen, geiten, kippen en konijnen vredig naast elkaar bestaan met de hulp van een groep gelijkgestemde zielen.
Gebaseerd op de principes van permacultuur, bodembescherming en duurzame systemen om water en afval te gebruiken, is Hakea zoveel meer dan een verzameling bananenbomen, bessenstruiken, dikke gele pompoenen of vrolijk gekleurde zomerbloemen tussen geurige kruiden en jonge tomatenplantjes. De verbondenheid van de mens met de natuur, het alternatieve denken, het leven zonder oordeel, de aandacht voor alles om ons heen is in de Hakea gemeenschap minstens zo belangrijk!
Hoe werkt Hakea? Wat betekent permacultuur? Kan je dat ook toepassen op een zakdoekgroot moestuintje? Op deze vragen en op nog veel meer vragen krijg je een uitgebreid en helder antwoord tijdens een rondleiding op het terrein. Verwacht geen keurige, gelikt en gestreken percelen want ook het onkruid en het gras tussen de struiken en de planten hebben een functie.
Vergeet ook niet dat Hakea gelegen is op en tussen de Waikato heuvels. Schoenen met hakjes laat je best thuis! Een gewaarschuwde bezoeker ...
Hakea, dat is een must-do voor alle natuurmensen en voor alle moestuinvrouwen en -mannen, van de ‘ik kweek al mijn groenten zelf’-mensen tot de eenvoudige ziel met kruidenpotjes op een wandplankje in de keuken.
Zin om het zelf te ervaren?
Hakea biedt accommodatie en een camping (te boeken via https://www.hakearetreat.com/accommodation/). Voor rondleidingen kan een afspraak gemaakt worden via https://secretgardens.co.nz/garden/hakea/.
Hoe geraak je er:
Vanuit Raglan ga via Bow Street en Main Road naar de SH 23 richting Hamilton
Volg de SH 23 en sla na 5,5 km rechtsaf naar Te Mata Road
Blijf op Te Mata Road voor 9,5 km
Ga verder op Te Papatapu Road voor 5,5 km
Sla rechtsaf naar Phillips Road (gravelweg) en volg deze voor 1,5 km
Sla linksaf aan de groene brievenbus en het bordje ‘Pakoka Scenic Reserve’ en volg dit weggetje tot aan de parking van Hakea voorbij de hekken
Op natuurontdekking in de omgeving rond Raglan? Dat zijn kleine uitstappen waar je grote herinneringen maakt!





Reactie plaatsen
Reacties