Kuststadjes aan de Costa Blanca: deel 4 - Guardamar del Segura.

Gepubliceerd op 15 juni 2020 om 16:34

GUARDAMAR DEL SEGURA - Zijn beroemde duinen

Wie Guardamar denkt, denkt duinen! De alomgekende Dunas de Guardamar met hun fijn, goudgeel zand en de ligging aan de monding van de Rio Segura, hebben een groot deel van de geschiedenis van dit kuststadje bepaald. In 800 voor Christus stichtten de Feniciërs hier een havenstad La Fonteta. Eeuwenlang verborgen onder het zand van de duinen, is dit een van de best bewaard gebleven complexen uit die tijd.

Uit dezelfde periode dateert het fort Cabezo de l’Estany. Ook resten van Griekse en Arabische nederzettingen werden in de duinen van Guardamar gevonden. De merkwaardigste site was wel La Rábita Califal, de ruïne van een Moors Islamitisch klooster uit de 10e eeuw, pas opnieuw ontdekt in de 19e eeuw bij het heraanleggen van de duinen.

Het middeleeuwse Guardamar situeerde zich dan weer op de heuvel El Castell, binnen de muren van het kasteel dat nu nog steeds te bezoeken is. Bij de aardbeving van 1829 werd de oude stad helemaal vernield en enkel de buitenmuren en een paar torens zijn nog overeind gebleven. Een nieuw Guardamar werd gebouwd, beneden bij de zee.

Maar wat vandaag een beschermd natuurgebied is, was eind 19e eeuw bijna de doodsteek voor deze kuststad. De oprukkende duinen bedolven meer en meer straten en huizen en dreigden de stad opnieuw te verwoesten. Dat werd gelukkig voorkomen door het aanplanten van meer dan 600.000 bomen in de duinen (vooral pijnbomen, palmen, cipressen en eucalyptus) waardoor de 'Dunas' nu een uniek 800 hectare groot natuurpark geworden zijn.

Dit Parque Alfonso XIII werd in de loop der jaren mooi aangelegd met wandel- en fietspaden en houten loopbruggen naar het strand en de zee. Het ganse gebied is een rustpunt in het vaak drukke, toeristische Guardamar. Hier wandelt de lokale bevolking om nadien op het terrasje aan de ingang een ochtendkoffie te drinken. Het park is erg uitgestrekt, loopt van het centrum tot voorbij de jachthaven en helemaal tot aan de vuurtoren. Wie niet op de asfaltweggetjes wil blijven, kan ook uren door de duinen wandelen. Een aanrader!

Tegenover het natuurpark 'Parque Alfonso XIII', ligt het Parque Reina Sofía. Dit is een echt stadspark, met vijvers en dus ook eenden en zwanen, een speeltuin, petanquebanen en picknickplaatsen. Zalig als het op het strand te warm wordt.

 

NOG CULTUUR IN GUARDAMAR

* Archeologisch en Etnologisch Museum dat zich in het Cultureel Centrum bevindt en waar alle historische vondsten tentoongesteld zijn (adres: Calle Colón 60).

* Casa-Museo Ingeniero Francisco Mira, het woonhuis van de ingenieur die de bomen liet aanplanten in de duinen (adres: Plaza de la Constitucio 7).

* Meelmolen van San Antonio uit het midden van de 14e eeuw met arabische details en schitterend gelegen aan de oevers van de Rio Segura  (adres: Carrer la Redona).

* Oude vakantie- en vissershuisjes aan het einde van de Carretera a la Playa, met infoborden op de gevels die de geschiedenis van Guardamar vertellen. Jammer dat, na elke storm, meer en meer geveltjes en terrasjes van deze pittoreske huisjes in de golven verdwijnen.

 

LEUK OM TE DOEN

* Zoals de meeste kustplaatsjes aan de Spaanse Costa’s, heeft ook Guardamar zijn avondmarkt met kraampjes met lekkers, souvenirs en handwerk. In combinatie met de kermis die er de ganse zomer staat, is dit een gezellige uitstap na een dagje strand (adres: Paseo Ingeniero Mira).

* De gewone weekmarkt is op woensdag in het centrum en hier koopt vooral de Spaanse bevolking.

* Op zondag zijn het de toeristen, die massaal afzakken naar de Mercadillo de Campo de Guardamar of de Lemon Tree Market zoals iedereen het noemt. Heel groot, heel veel kraampjes, ook veel eetkraampjes maar ook kleding, fruit, groenten, lederwaren … en erg druk (adres: Camino del Raso).

* Of maak eens een fietstocht in de omgeving van Guardamar en geniet van de rijen en rijen met appelsien- en citroenbomen, de uitgestrekte landbouwgronden en velden vol artisjokken. Of volg de Rio Segura tot in Benijofar en bewonder de oude bruggetjes en watermolens die langs de oevers staan. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.