De nachttrein: altijd een beetje reizen
Een berichtje in een Instagram story, een avontuurlijke klimaatbewuste kleindochter en een oma die graag op reis gaat, veel meer heb je niet nodig om op een frisse maandagavond in december naar Wenen te vertrekken met de Nightjet. Daar zitten we dan, valies mee, kussentje en dekentje mee, een tas vol lekkers mee en met een strak programma voor de komende 3 dagen.
Ik hoor het jullie al denken: ‘Waarom met de nachttrein?’ Omdat de kleindochter niet wil vliegen en dan is de trein een milieuvriendelijk alternatief – omdat ik de ervaring en het avontuur van een lange treinreis wel eens wil meemaken - omdat er geen beperkingen zijn wat betreft bagage dus sleuren we zo veel mee als we willen zonder gedoe met controles – omdat we geen uren op voorhand in het station moeten zijn en vooral heel simpel: opstappen in Brussel-Zuid en afstappen in Wien Hauptbahnhof. Toch een minpuntje: je krijgt amper iets van het landschap mee als je tijdens de donkere wintermaanden reist.
Het kedeng kedeng van de trein en het gedempte licht in de stille coupé zorgen, ondanks de zitplaats, toch voor een paar uur slaap en we worden wakker als de zon opkomt. Een glooiend landschap in het vroege ochtendlicht, bergen in de verte en dan rijden we eindelijk Wien Hbf binnen. Dat station is druk, erg druk en groot, erg groot. Het is dan ook niet meteen duidelijk waar de hoofduitgang is dus gokken we maar en komen aan de achterkant naar buiten, tussen hoge kantoorgebouwen maar wel onder een stralend blauwe lucht. Snel de taxi in en op weg naar het hotel krijgen we al even een glimp mee van brede lanen en paleisachtige huizen. Dat belooft!
Bagage afgezet, even opgefrist, rugzakje gemaakt en op stap want we willen zo veel mogelijk zien en beleven!
Op ontdekking in de Stephansdomwijk
Google Maps is onze gids en brengt ons langs het Donaukanaal en de brede Marienbrücke recht naar het hart van Wenen, de Stephansplatz. Dat is het plan voor vandaag: het oude centrum van de stad in de Stephansdomwijk. Bij het doornemen van de reisgids over Wenen is het duidelijk geworden: hier valt heel veel te ontdekken. Elke gevel, elk gebouw, elke straat en elk plein heeft zijn geschiedenis, een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en de vestiging Vindobona. Het waren echter vooral de Habsburgers die, vanaf de 13e eeuw, Wenen groot hebben gemaakt en de stad uitbouwden tot het centrum van kunst en cultuur.
Onze ontdekkingstocht begint op de plek waar elke citytrip en elke toerist in Wenen begint: aan de voet van de indrukwekkende Stephansdom, de gotische kathedraal die de hele Stephansplatz en het centrum overheerst. Wat ooit in 1147 een kleine romaanse kerk was, werd tussen 1359 en 1440 het bijzondere bouwwerk dat we vandaag nog steeds kunnen bewonderen.
De spitse toren van 137 m hoog en de daken, belegd met 230.000 geglazuurde tegels, zijn echte blikvangers. Maar ook de gevels van de imposante gebouwen aan het grote, autovrije plein zijn de moeite waard.
Vergeet dus niet links en rechts en rond te kijken, van de kleurrijk versierde ‘Zum goldenen Becher’ naar het statige 19e-eeuwse Palais Equitable. En dan zal je aan de zijkant van de kathedraal ook de bekende fiakers zien, de Weense paardenkoetsen, die al sinds 1720 een vertrouwd beeld zijn in de stad. Als koetsen konden spreken, hadden deze vast heel veel verhalen!
De straten, steegjes en pleintjes rond de Stephansdom zijn ideaal voor een wandeltour. Maar eerst kennismaken met de enige echte kerstmarkt, die van Wenen natuurlijk, de perfecte plaats voor kerstdecoratie en winters lekkers. Van de kraampjes slenteren we langs nauwe doorgangen met hoge smalle huizen, gezellige winkels, oude kloosterhofjes, kunstig beschilderde gevels en beroemde lantaarns. We duiken de middeleeuwse Blutgasse in, waar ooit het bloed van de Tempeliers vloeide en nu het Peace Museum is en lopen 2 keer verloren op zoek naar de Domgasse met het Mozarthaus. We missen bijna de barokke Dominikanerkirche, die gerestaureerd wordt en vinden louter toevallig de mooie Jesuitenkirche met haar Italiaanse uitstraling.
Een aangename, warme en lekkere stop op deze wandeling is Parémi, een kleine bakkerij in de Bäckerstrasse (hoe toepasselijk!). Luxe taartjes, potje jasmijnthee, grote tas warme chocolademelk … we kunnen er weer even tegen want in Wenen is het echt winter!
Teruggekeerd naar de Stephansplatz want ook aan de overkant van het plein is heel wat interessants te zien zoals de Hoher Markt met het Ankeruhr, de mooiste klok van Wenen in een opvallende art-nouveaustijl, de Vermählungsbrunnen, een dankmonument van keizer Leopold I voor de veilige terugkeer van zijn zoon uit de Spaanse oorlog en de Peterskirche met de opvallende groene koepels.
Als afsluiter nemen we nog een stukje van de Rathauswijk mee met het ‘nieuwe’ stadhuis van Wenen dat met al zijn torentjes meer weg heeft van een kathedraal en we genieten nog even van kerstmarkt nummer 2.
Vienna By Night
Snel wat boodschappen doen voor het avondeten (we koken zelf in de gastenkeuken van het hotel) en na een lekker maaltje van rijst met kip, linzen en bloemkool in een currysausje, is het tijd voor Vienna By Night en het allerbeste wat je in Wenen kan doen op een winterse avond: genieten van een klassiek concert. Wenen ademt klassieke muziek en nergens is er zo’n keuze aan concertzalen, kerken en theaters waar je kan gaan luisteren naar Mozart, Beethoven of Vivaldi. Snel boeken is wel de boodschap, zeker in de eindejaarsperiode!
De meest fantastische concertlocatie is de Karlskirche, een opvallende kerk als een Griekse tempel geflankeerd door 2 hoge zuilen en paviljoentjes die zo uit China lijken te komen. De binnenkant is in één woord spectaculair, uitbundig als een Italiaanse villa met bijhorende balkons.
Spectaculair en uitbundig, die woorden beschrijven niet enkel de locatie maar zeker ook het concert en de muzikanten van het Ensemble 1756.
Warm weggestopt onder een dekentje (ijskoud in de kerk) op rij 4 hebben we ongelooflijk genoten van Pachelbel en Corelli, met als hoogtepunt Le Quattro Stagioni of De 4 Jaargetijden van Vivaldi.
De barokke instrumenten, de aparte klank van de clavecimbel, de flair waarmee de noten als vlugge vlinders ontsnappen aan de snaren en als verleidelijke muziek door de ruimte dwalen is ongekend, nooit gehoord en laat ons volkomen betoverd achter.
De feestelijke ‘Primavera’, de warme ‘Estate’, de milde ‘Autunno’ en de ijzige ‘Inverno’ … een ervaring om nooit meer te vergeten!
Ter info:
* Treinreis geboekt via https://www.b-europe.com/NL/Treinen/Nightjet. De Nighjet rijdt 3 x per week op maandag-, woensdag- en vrijdagavond naar Wenen, terug op donderdag-, zondag- en dinsdagavond. Gereserveerde plaatsen en keuze tussen zit- lig- of slaapcoupés. Wij kozen voor de goedkoopste tickets in een zitcoupé en betaalden 29,90 € per persoon voor de enkele rit (wel een eind van tevoren geboekt). Dat zitten viel behoorlijk mee met voldoende ruimte al werden we ’s avonds en ’s nachts wel gestoord door de felle lichten van de stations waar we langs reden. Hou er ook rekening mee dat de Nightjet een combitrein is en er in Keulen en Nürnberg treinstellen worden aangekoppeld die uit Amsterdam en Hamburg komen wat voor vertragingen en/of technische problemen zorgt. Bij aankomst hadden wij een vertraging van iets meer dan 60 minuten, bij terugkomst maar liefst 140 minuten. Maar zoals wordt gezegd: de trein is altijd een beetje reizen dus ook altijd een beetje avontuur.
* Hotel via booking.com: MEININGER Hotel Wien Downtown Sissi. Dit is een hotel met hostelservice, ideaal voor wie zelf iets wil klaarmaken in de compleet ingerichte gastenkeuken of een wasje wil draaien. Gelegen vlak bij metrostation Schottenring en het Donaukanaal, op wandelafstand van het centrum en perfect van prijs voor een klein budget.
* Wandelroute: Stephansplatz – Singerstrasse – Blutgasse – Domgasse – Grünanger Gasse – Kumpfgasse – Postgasse – Schönlanterngasse – Dr-Ignaz-Seipelplatz – Bäckerstrasse – Essiggasse – Strobelgasse – Stephansplatz
* Concert geboekt via https://www.viator.com/
Reactie plaatsen
Reacties