Wenen: een kleurrijke droom, een eeuwige kermis en een zonnig zomerpaleis. (dag 2)

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 17:02

Op het programma van dag 2 ontdekken we, net buiten het centrum, een totaal ander Wenen. Hier geen gotische kerken of pompeuze monumenten maar een Wenen waar kleur (Hundertwasserhaus), kermisplezier (Prater pretpark) en een zomers geel paleis (Schloss Schönbrunn) de hoofdrol spelen.

Geen rush vandaag zoals op dag 1 van onze citytrip toen we bijna een marathon liepen om toch maar zoveel mogelijk te zien van de oude binnenstad. We doen het rustig aan en genieten van het uitgebreide en lekkere ontbijtbuffet, de luxe van een hostel met hotelservice – of omgekeerd, een hotel met hostelservice want voor we op stap gaan, maken we in de gastenkeuken nog snel een thermos warme koffie en wordt de drinkfles gevuld.

Helder winterweer in Wenen – een waterig zonnetje, blauwe luchten maar ijskoude wind - en lopend langs het Donaukanaal bedenken we hoe leuk het hier in de zomer moet zijn. Nu liggen de terrasjes aan de kade er verlaten bij en de plantenbakken wachten op de eerste lentedagen. Maar de immer groene parkjes zijn vol leven en beweging – er wordt gewandeld en gejogd en honden uitgelaten. Hier hangt een fijne sfeer!

Brede boulevards in deftige buitenwijken brengen ons naar de eerste stop van vandaag en dat is er eentje waar je niet naast kan kijken.   

 

HUNDERTWASSERHAUS

Opvallend, asymmetrisch, kromme lijnen, ingekaderde ramen, zuilen in keramiek, grote en kleine tegels, fel schitterende mozaïekjes, spitse torentjes en een gouden koepel als van een orthodoxe kerk en vooral veel bomen en struiken en klimplanten op en uit en rond het  gebouw … dat is de creatie van Friedensreich Hundertwasser in een paar woorden samengevat.

Deze Weense kunstenaar had, in de jaren 80 van de 20e eeuw, een geheel eigen visie op het concept ‘wonen’.

De sociale woonblokken, die in de buitenwijken van Wenen werden gebouwd, vond hij ontworpen zonder veel fantasie en inspiratie. Iedereen had volgens hem recht op een eigen paradijsje om in te wonen en zich vrij te voelen en direct contact met de natuur was een verplichting. En zo bedacht hij (gratis) het complex dat bekend staat als het Hundertwasserhaus, gebouwd tussen 1983 en 1985, met 52 sociale huurwoningen, 4 winkels, 19 dakterrassen en een binnentuin.

Om de bewoners de nodige privacy te geven, is het gebouw niet toegankelijk voor het publiek. Ben je toch nieuwsgierig naar de binnenkant van dit unieke bouwwerk, dan kan je (gratis) een filmpje bekijken in Basar & Café, het koffiehuisje annex souvenirshop op de benedenverdieping – de rondleiding en uitleg in de film wordt door Hundertwasser zelf gegeven.

Hundertwasser Village

Aan de overkant van het golvende plein (geen rechte lijnen bij Hundertwasser!) - compleet met fontein (afgedekt in de winter), zitbanken en rode telefooncel - kan je in de Hundertwasser Village toch even kennismaken met de meester himself. Wat vroeger een autobandenfabriek was, werd door Hundertwasser hertekend in zijn specifieke stijl en is nu een mini-shoppingcenter met kunst- en souvenirwinkeltjes, een cafeetje, scheve vloeren en vrolijke toiletten.  

Over Hundertwasser Village zei de kunstenaar zelf: ‘Op het dak ontspruit een bos tot grote vreugde van de buren (…) en binnen bestaat er zoiets als een romantische, smalle, oosterse bazaar waar je een tijdje wilt blijven hangen.’

 

Dus bij deze, een goeie raad: trek genoeg tijd uit voor een bezoek aan dit ongewone ‘huis’, ook al kan je enkel de gevel bewonderen. Je blijft kijken en hoe langer je kijkt, hoe meer wonderlijke details je ontdekt! Ook in de Village ben je even zoet want het is net of je in een museum rondloopt, zoveel moois is er te zien!

Voor de ene pure kitsch, voor ons pure kunst maar met een knipoog. Grappig, bizar, ongewoon, zo weggelopen uit een prentenboek en we worden er instant blij van!

 

Adres: hoek Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43 (in de wijk Landgasse) – metrostation Landstrasse/lijn U3 of U4

 

PRATER PRETPARK

Langs het Palais des Beaux Arts met zijn bijzondere dakversiering lopen we het Donaukanaal over en zo een stukje groen Wenen in, het Wiener Prater. Dit 6 km² grote park behoorde vroeger tot de keizerlijke jachtgebieden maar werd al in 1766 geopend voor de gewone burger. Geen koetsen met hertogen of prinsessen, geen jagers, geen flanerende adel die een luchtje wil scheppen in de lange lanen en dreven maar joggers en fietsers en wandelende Weense mama’s op de 5 km lange Hauptallee onder de winterse bomen.

Bekender dan deze groene oase met zijn picknickweiden, wandel- en fietspaden is het pretpark dat Wurstelprater of Volksprater genoemd wordt en in het westelijke deel van het Prater park ligt. Het eerste wat we zien van de gigagrote kermis is de 117 m hoge zweefmolen, de Prater Turm. We slenteren op ons gemakje langs achtbanen, spookhuizen en spiegelpaleizen, draaimolens, wildwaterbanen, go-karts, gaming halls, cinema’s, eethuisjes, fastfood restaurants, winkeltjes en een nog werkende attractie uit de 19e eeuw, de Alt Wiener Grottenbahn.

Maar dé topper van Prater is natuurlijk het Wiener Riesenrad, al sinds de bouw in 1896 één van de bezienswaardigheden van Wenen. Het 65 m hoge reuzenrad ligt nu echter stil (net zoals alle attracties in het pretpark – corona weet je wel!) dus geen ritje met uitzicht over de stad.

Vlakbij het reuzenrad vinden we nog een Madame Tussauds, een planetarium, het Prater museum, een chocolademuseum en een mini-treintje dat doorheen het ganse park rijdt. En ook hier ontbreekt de kerstmarkt niet - nummer 3 intussen – want dat is nu eenmaal Wenen in december!

 

Een citytrip Wenen met kinderen gepland: zet dan zeker het Prater park op je lijstje! Na alle pracht en praal van de binnenstad is dit een welkome en prettige afwisseling en vooral een zalige wandelplek - ook als alles gesloten is!

 

Adres: Prater – wijk Leopoldstadt – metrostation Praterstern / lijn U1 of U2. Het park is altijd open en gratis toegankelijk. De attracties in het pretpark zijn, net als op een kermis, afzonderlijk te betalen.

 

SCHLOSS SCHÖNBRUNN

 

Onze laatste stop voor vandaag moet absoluut op elk Wenen-lijstje: het zomerpaleis van de Habsburgers, Schloss Schönbrunn. Wat vroeger een klein jachthuis was, werd tussen 1740 en 1750 verbouwd tot een grandioos paleis met 1.441 kamers, vooral beroemd geworden dankzij keizer Franz Jozef die er geboren en gestorven is en zijn keizerin Sisi die een grondige hekel had aan dit gele paleis met zijn strakke leefregels.

Maar eerst uitzoeken hoe de metrolijnen lopen want dat zomerpaleis ligt zo’n 9 km verwijderd van het Prater park, in de wijk Hietzing. Via station Praterstern (rode lijn U1) en een overstap in station Schwedenplatz (groene lijn U4) zitten we goed, richting Schönbrunn. En dan besluit de impulsieve oma af te stappen in station Schönbrunn en wil de kleindochter naar station Hietzing, want dat staat op het plannetje. Dus na 3 min weer metro op en een station verder weer metro af. Wat blijkt: de halte Hietzing gaat naar de zij-ingang en halte Schönbrunn naar de hoofdingang van het paleis. Voordeel van de ingang langs de Hietzingpoort: je loopt meteen tussen de strak aangelegde (maar nu lege) perken van de enorme tuinen en het mooie zicht op de witte parochiekerk van Hietzing, zichtbaar achter de paleismuren, wil je niet missen.

Brede wandelpaden in de schaduw van hoge bomen brengen ons langs rozentuinen, een Japanse tuin, een prachtig Palmenhaus uit 1882, de Tiergarten uit 1752 (de oudste ter wereld), fonteinen, vijvers, beelden, nog meer (lege) bloemperken, een doolhof … Er komt schijnbaar geen einde aan dit perfect ontworpen en ingerichte park en wat is het hier heerlijk rustig – enkel wat zeldzame vogelgeluiden houden ons gezelschap. Tussen de kale takken door zien we al een zachtgele glinstering die stap voor stap feller wordt.

Maar eerst nog een fotomomentje aan de Najadenbrunnen, magnifiek geplaatst aan het begin van een dreef die recht naar de immense achtergevel van Schloss Schönbrunn gaat.

Slechts een kleine witte wolk verstoort de blauwe hemel boven het gele paleis, dat in al zijn barokke pracht schittert in de late winterzon. Dit is zo schoon, zo groots, zo indrukwekkend en in complete harmonie met de rechte lijnen en geometrische vormen van het paleispark. Diezelfde symmetrie zien we ook in de Kammergarten, waar de frivole zwart/wit paviljoenen als subtiel kantwerk verschijnen tussen de bogen van de (nu kale) pergola’s.

Een zoete geur zweeft over de beukenhagen en als we die volgen komen we, jawel hoor, op kerstmarkt nummer 4 terecht! Op het enorme binnenplein van het paleis staan de kraampjes gezellig rond een grote kerstboom - veel handgemaakte kerstdecoratie en artisanale producten en natuurlijk ook de traditionele gepofte kastanjes en de echte Wiener Erdäpfelsuppe, een aanrader als je kou én honger hebt en een instant energieboost! 

Die extra energie kunnen we goed gebruiken want we willen nog naar de Gloriette, het gigantische en uitbundig versierde paviljoen (het grootste ter wereld), gebouwd op een heuvel aan het verste eind van de tuinen. De klim ernaartoe, langs de monumentale Neptunbrunnen, is meer dan de moeite waard – boven wacht je een allerfantastisch zicht op het zomerpaleis, de tuinen en de stad Wenen.

De ondergaande zon tussen de zuilengalerijen levert sfeervolle beelden op en wie weet heeft Sisi hier ooit ook gestaan, uitkijkend over zoveel schoonheid en dromend over een leven in de vrije natuur.

Terug wandelend naar de uitgang verwondert het ons niet dat de tuinen en het paleis van Schönbrunn op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Dit is terecht het beste wat Wenen te bieden heeft, van een haast keizerlijke klasse. Geen wonder dat hier in ‘normale tijden’ een paar miljoen toeristen per jaar komen.

 

Nog een tip: trek een paar uur of een ganse namiddag uit voor een bezoek aan Schönbrunn. Het ganse domein is 176 hectare groot! Een bezoek aan de tuinen is gratis. Voor een bezoek aan het paleis kan je vooraf tickets bestellen en zijn er verschillende tours met of zonder gids.     

Adres: Schönbrunner Schloßstraße 47 – Hietzing

 

TER INFO:

De Weense metro of U-Bahn heeft 5 lijnen – U1 tot en met U5, elk met een andere kleur – en is hét ideale middel om langere afstanden te overbruggen in de stad of tussen de buitenwijken. Snel, stipt en vertrekt om de 3 min: wij zijn fan! 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.