Een vroege en frisse ochtend en we staan terug aan de poorten van Petra voor ontdekkingsdag nummer 2 in deze historische stad in de roze rotsen. De lijst met bezienswaardigheden is immers nog lang en we willen nog veel meer beleven en bewonderen. Een klim naar Ad Deir of het Klooster, een wandeling langs de Koningsgraven, de niet te missen mozaïeken in de Byzantijnse Kerk en vooral genieten van dit Nabatese sprookjeswonder van kleur en vorm.
De nu al vertrouwde Siq blijft verrassen en verbazen en elke hoek en elke kant, zelfs de kleur, ziet er weer anders uit dan gisteren. Het is als een tekening, in 2 stukken geknipt en met een pad ertussen, waarvan de linkerkant perfect aansluit bij de rechterkant en na de 1,2 km lange wandeling, dat onverwachte eindpunt als de Schatkamer zich laat zien, fascinerend mooi in het licht van de morgenzon. Dus even een paar extra foto’s genomen want ook dat beeld willen we meenemen voor later!
DAG 2
* THE MONASTERY
Aan het einde van een 2,5 km lang antiek processiepad (waarschijnlijk door de Nabateeërs gebruikt voor religieuze optochten), ligt het werkelijke en letterlijke hoogtepunt van Petra: Ad Deir, het Klooster of The Monastery. De trail start aan de achterzijde van het Basin Restaurant, daar waar vermoeide ezeltjes staan te wachten op (luie) toeristen. Wat begint als een hobbelig keienpad verandert ongemerkt in een trappenpad. Geen 10, geen 20, neen, welgeteld 820 trappen (ik heb ze niet geteld – stond op een bordje), onregelmatig uitgehakt in de rotsen, 200 m omhoog de berg op, zonder schaduw, tussen de hoge rotsen, met als beloning prachtige zichten op de omgeving en het landschap van de Wadi Araba.
Onderweg naar het bergplateau kom je langs merkwaardig geplooide rotsen, grotten die vandaag dienst doen als ‘garage’ of stal voor de pakezels, nissen die misschien gebruikt werden als graven of leefkamers, diepe kloven en smalle doorgangen en eenzame ezels onder een stralend blauwe hemel … veel te bekijken, veel te ontdekken en behoorlijk inspannend!
Gelukkig is er wel tijd voor een adempauze en een vrolijke babbel aan de souvenirkraampjes die links en rechts van het (soms) smalle pad en op de trappen staan. Kleurrijke cashmere sjaals, fleurige rokken en geborduurde bloesjes, handgemaakte juwelen en kunstige decoratiespulletjes, allemaal “Made in Jordan” (hopen we!). Natuurlijk laten we ons verleiden en kopen we op een warme zomerse dag een warme winterse sjaal. Één ding: beloof niet om iets te kopen op de terugweg - Sara onthoudt je gezicht en wat je gezegd hebt! En belofte maakt schuld, ook in Jordanië!
En zomaar ineens, sta je boven, kijk je rechts om de bocht en zie je het meest spectaculaire bouwwerk met de meest spectaculaire ligging van het oude Petra: Ad Deir.
Alleen al de afmetingen – 47 m breed en 48 m hoog, bekroond met een 9 m hoge urne – spreken tot de verbeelding! Een bijna vierkante rozerode gevel, uitgehakt diep in de rotsen, zonder veel versiering, stevig en robuust, het lijkt gemaakt voor de eeuwigheid, dit monument voor een Nabatese koning. Pas honderden jaren later, in de Byzantijnse periode, werd The Monastery echt een klooster (vandaar de naam) en leefden er monniken in en op de bergtop.
Genietend van het uitzicht en nieuwsgierig naar meer, overwegen we om de bordjes ‘Top of The World’ en ‘Best View’ te volgen maar niemand weet hoe ver het exact is naar dat uitzicht op de top van de wereld. Dus lijkt het ons toch slimmer om terug te wandelen, richting de hoofdstraat en de rest van Petra’s wonderen. Naar beneden gaat trouwens vlotjes, wel rekening houden met de tegenliggers in de vorm van de pakezeltjes die water en spullen naar de kraampjes brengen.
Tip: neem genoeg water mee voor de wandeling naar en van Ad Deir. Er is een terrasje met mogelijkheid om te lunchen aan het Klooster al is een lekkere, uitgebreide en zelf meegebrachte Jordaanse picknick natuurlijk een stuk gezelliger!
* THE COLONNADED STREET
De zuilenstraat van Petra heeft, zelfs in de 21e eeuw, de allures van een chique (en stoffige en zanderige) boulevard in een grootstad, met de resten van machtige gebouwen, veel tentwinkeltjes, een komen en gaan van ezelwagentjes en kamelen en een drukte van theedrinkende en luid babbelende bedoeïenen.
Wat er in het antieke Petra allemaal stond langs de met zuilen afgeboorde hoofdweg is niet helemaal duidelijk, nog altijd zijn archeologen hier bezig met opgegraven en onderzoeken.
Deze zijn zeker de ‘moet gezien hebben’ highlights:
* Qasr al-Bint
Het ‘Kasteel van de dochter van de Farao’ is in werkelijkheid een tempel ter ere van een belangrijke Nabatese godheid. Het is het enige vrijstaande gebouw in Petra en ondanks een aantal aardbevingen, één van de beter bewaarde monumenten.
* The Great Temple
Vermoedelijk was dit geen religieus gebouw maar eerder een koninklijk paleis of een ontvangsthal of een overheidsgebouw … wel het grootste bouwwerk in Petra en een staaltje van Nabatese architectuur, 3 verdiepingen hoog, met indrukwekkende trappen en zuilen en een grondoppervlakte van 7560 m².
* The Church
Aan de overkant van de Grote Tempel, een weggetje omhoog de heuvel op, liggen de resten van een kerkencomplex. Na de aardbeving van 363 n.C. werden stenen van verwoeste Nabatese en Romeinse gebouwen gebruikt om een grote Byzantijnse kerk te bouwen. Vooral de magnifieke mozaïekvloeren zijn bijzonder. Vermoed wordt dat de kerk rond het jaar 600 afbrandde. Bij latere opgravingen werden, puur per toeval, 152 papyrusrollen gevonden die, alhoewel flink beschadigd door de brand, gerestaureerd en ontcijferd worden en een vluchtig idee geven van het leven in de 5e en 6e eeuw in Petra.
* THE ROYAL TOMBS
Uitkijkend over het centrum van Petra, liggen de koningsgraven, 5 immense grafgevels, uitgehakt in de rotswanden van de Jebel al-Khubtha en ondanks een eeuwenlang verval, nog altijd imposant en overweldigend en terecht een koning waardig!
Deze muur van koninklijke graven is het mooiste voorbeeld van datgene wat Petra zo beroemd heeft gemaakt: kleuren en vormen en architecturale meesterwerken!
Op een rijtje zien we het Graf van de Urn, het Zijden Graf, het Korintische Graf en het Paleisgraf. Bij de grafgevel van Sextius Florentinus ben ik niet geraakt. Die ligt een eind van de andere Koninklijke Graven verwijderd en het aantal gestapte kilometers begint aardig op te lopen!
* THE THEATER
Op weg naar de uitgang ook vlug deze meegepikt: het theater van Petra, als het ware uit de roze rotsen verrezen en het middelpunt van de stad. Ooit kwamen er zo’n 8.000 toeschouwers kijken naar kunst en cultuur, erediensten en vieringen, nu het speelterrein van de bedoeïenenkinderen. De koninklijke deur, de 7 trappen naar de rijen met zitplaatsen en zelfs het befaamde regenwaterafvoersysteem van de Nabateeërs zijn, ondanks de aardbevingen in het gebied, best wel goed bewaard gebleven. Vooral de grootte van het halfronde theater (95 m breed vooraan en ongeveer 22 m hoog) is opvallend en spreekt tot de verbeelding!
En dan komt onvermijdelijk het einde van deze 2 dagen van verwondering en verbazing over een antieke rozerode stad, uitgehakt in de rotsen.
Een laatste wandeling door de Siq, een laatste blik op The Treasury die wegglijdt achter de kloof, het onvergetelijke wereldwonder dat Petra is, heeft voor altijd ons hart veroverd en zit in duizend beelden in ons hoofd.
Tot slot: wie kan het beter zeggen dan een dichter?
It seems no work of Man's creative hand,
By labor wrought as wavering fancy planned;
But from the rock as if by magic grown,
Eternal, silent, beautiful, alone!
….
A rose-red city half as old as time.
Petra
by John William Burgon (1845)
TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN PETRA
*Logeren: het is handig om een hotel te boeken in het dorpje Wadi Musa dat aan de King’s Highway ligt en vlakbij de archeologische site Petra, gezien er geen logeermogelijkheden zijn in Petra zelf. Hier vind je ook voldoende eethuisjes en restaurants en kleine supermarktjes waar je water en snacks kan kopen. Een goed logeeradresje is het Seven Wonders Hotel – Wadi Musa (http://www.sevenwondershotel.com/).
*Lekker eten doe je bij Chef Nabeel’s restaurant in Wadi Musa. Het nationale gerecht ‘mansaf’ is een aanrader en mansaf dat is: kip gekookt in een yoghurtsaus, met veel kruiden, peterselie en geroosterde amandelnoten en geserveerd met flinterdun shrakbrood en extra yoghurtsaus.
Of kies voor de prettige ervaring van een etentje bij een lokale familie waar de maaltijd begint met Turkse koffie met kardemon, gevolgd door de bekende ‘Upside Down’, gemaakt van laagjes kip, groenten en rijst en veel kruiden met als afsluiter een zoetig dessertje van maïzena, kokos en kaneel – uiteraard overgoten met heel veel thee!
*Tickets: 55 JD voor een ‘2 dagen inkomkaart’. Te koop bij het Visitor Center Petra. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Petra is inbegrepen in de Jordan Pass. Maar opgelet: neem je pas mee want een Petra-ticket staat op naam en wordt gecontroleerd aan de hand van je pas. Tickets enkel cash en in JD te betalen!
Wil je zoveel mogelijk zien, ga dan erg vroeg en reserveer 2 dagen voor je bezoek!
*Ga naar het Petra Museum (gelegen net buiten de toegang naar de site) met veel info over de geschiedenis van de site en het leven van de Nabateeërs en tentoonstellingen van opgegraven kunstvoorwerpen en werktuigen.
*Bezoek Petra met een goeie gids of met de beste gids (bedankt Ahmad)! Dan krijgen de ruïnes een eigen gezicht en hoor je het verhaal achter de muren en gevels en zuilen!
*Zorg voor goeie wandelschoenen, veel water en zonnecrème, gezien de grootte en de uitgestrektheid van Petra, de weinige schaduwplekken en het feit dat sommige monumenten enkel na een flinke klim te bereiken zijn. Een idee van de afstanden: vanaf de ingang tot aan het Basin Restaurant (waar de trail naar het Klooster begint) is 8 km. De route langs de Koningsgraven is 3,5 km. De trail naar de Hoge Offerplaats is 3 km en naar het Klooster is heen en terug 5 km. Nog wat uitstapjes links en rechts en je komt aan behoorlijk wat stappen!
*Goed voorbereid naar Petra? Bekijk dan eerst een documentaire of lees het boek van Marguerite van Geldermalsen ‘Married to a Bedouin’. Zij ontmoette in Petra een bedoeïenen, trouwde en woonde met hem in Petra.
Reactie plaatsen
Reacties