Wellington: Zealandia en Te Papa.

Gepubliceerd op 21 december 2019 om 12:38

ZEALANDIA - Een magisch stukje natuur 

Vroeg vertrokken voor een bezoek aan Zealandia Ecosanctuary, een volledig omheind natuurreservaat in de wijk Karori. Het wordt een bochtige rit door de heuvels boven Wellington, langs houten huizen die af en toe erg Engels aandoen en door straatjes die zo steil zijn dat het een raadsel is hoe de bewoners aan hun huis geraken.

Uitgeroepen door Time Magazine als 1 van de 100 'greatest places on earth', is 'Zealandia' zeker een 'must-do'.

En dat heeft Ann-Sophie duidelijk goed onthouden want bij elk werkbezoek aan Wellington staat 'Zealandia' op haar persoonlijke agenda. Geen betere gids dus dan je eigen dochter!

Begonnen als een idealistische droom in 1990, is 'Zealandia' uitgegroeid tot het eerste, volledig met hekken afgeschermde natuurgebied ter wereld met een oppervlakte van 225 hectare. De 8,6 km lange afsluiting moet er voor zorgen dat alle ongedierte (o.a. ratten, muizen, possums, konijnen, katten ...) buiten blijft. Dit prachtige en vooral baanbrekend initiatief is er in geslaagd om een deel van Wellington, zo goed als mogelijk, in de vroegere staat te herstellen, van voor er enige menselijke inmenging in de natuur was.

De plek waar 'Zealandia' gesitueerd is, was vóór de komst van de Polynesiërs een volkomen geïsoleerd inheems bos, net zoals de rest van Nieuw-Zeeland. Zonder zoogdieren, zonder plagen, kon hier een unieke flora en fauna bloeien en groeien. Met de komst van de mens kwam hier een einde aan. Bos werd landbouwgrond, bomen werden huizen, in de rivieren werd gevist en later kwam er een dam en een waterreservoir en de jacht zorgde voor een bijna-uitroeiing van vogels die nooit leerden vliegen omdat ze geen natuurlijke vijanden hadden.

Vandaag, na een immens werk van meer dan 25 jaar, kunnen bezoekers weer genieten van zeldzame vogels zoals de kiwi en de takahe, van levende fossielen zoals de tuatara of brughagedis (die er ook al was ten tijde van de dinosauriërs) en van inheemse bomen en planten. 

In het bezoekerscentrum is een tentoonstelling opgezet die zorgt voor de nodige info over de geschiedenis en het ontstaan van 'Zealandia'. Best interessant - de waardering voor het ganse project stijgt! Met een plannetje op weg en een keuze maken uit de verschillende wandelpaden van gemakkelijk en voor iedereen toegankelijk tot moeilijk met een flinke klim.

Vooral niet te snel wandelen en af en toe stilstaan om te luisteren naar alle vogelgeluiden en te kijken naar alles wat tussen de bomen beweegt. De vogels zijn ongelooflijk tam en komen eten en drinken op slechts een paar passen van de wandelaars.

Ook voor wie niet echt een vogelliefhebber is, is dit een magisch stukje natuur - zo moet Nieuw-Zeeland er 800 jaar geleden hebben uitgezien!  Helemaal genoten van deze schitterende plek en veel gezien. Voor wie ooit Wellington bezoekt: mis dit niet!

 

Adres: Zealandia Ecosanctuary - 53 Waiapu Road - Karori - 6012 Wellington

 

TE PAPA - Het leukste museum van het land

De andere 'must-do' in Wellington is zonder twijfel het Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, kortweg Te Papa genoemd en volgens Lonely Planet en Tripadvisor één van de beste musea ter wereld. Na 'Zealandia' is dit één van de favoriete plekken in Wellington van Ann-Sophie - gratis inkom (zoals bijna alle musea in Nieuw-Zeeland) en er is altijd wel een leuke of interessante tentoonstelling.

Het gebouw, in een wel heel aparte bouwstijl, telt 6 verdiepingen met een extra buitenzone Bush City: hier werd een klein stukje regenwoud aangeplant. Kunst, natuur, geschiedenis, wetenschappen, ontdekkingen en kolonisatie, de Maori cultuur, de cultuur van de Pacific Islands ... maar ook leuke, interactieve vertoningen zoals het aardbevingshuis, een reëel gegeven in een land met bijna 20.000 aardbevingen per jaar, de simulatie van de grote vulkaanuitbarsting rond 'Lake Taupo' en een hele schattige expositie rond 'Alice in Wonderland' met veel roze, glitter en schitter en waar de kids een eigen knutselplekje hebben gekregen.

De blikvanger (nog tot april 2020) is echter de groots opgezette voorstelling Gallipoli: The Scale of Our War. De uitbeelding van de 'Slag om Gallipoli' in WO I met meer dan levensgrote figuren (uitgewerkt tot in de kleinste details) en in perfect nagebootste decors zijn een verdienste van de filmstudio Weta Workshop en Weta Digital (die ook tekenden voor o.a. Lord of the Rings, Zorro, Avatar, King Kong). Het verhaal van deze zwarte oorlogsbladzijde (2.779 Nieuw-Zeelanders sneuvelden op Gallipoli) wordt verteld door middel van 3-D projecties, video's en filmopnamen.

Overweldigend en het maakt een stukje oorlogsgeschiedenis wel heel echt. Een namiddag is hier zo voorbij!

 

Adres: Te Papa - 55 Cable Street - 6011 Wellington

 

Toevallig op een straataffiche gezien dat er op zaterdagavond een Food Market is in Cuba Street. Klinkt leuk en lekker. Van Japanse ramen (geproefd en dik oké) tot hotdogs, van Indiase curry schotels tot Taiwanese pannenkoekjes en overheerlijke Nieuw-Zeelandse donuts met salted caramel sauce, smaken en keuzes genoeg. Geen overvloed aan kraampjes en maar een handjevol foodtrucks maar misschien lag dat aan de kerst- en vakantieperiode. Alleszins prettig om een keertje te doen. 

 

Niet alleen de 'Food Market', maar alles in Wellington is prettig om een keertje te doen. Wat maakt de hoofdstad van Nieuw-Zeeland nu zo bijzonder? Gewoon alles: ze is klein en groen, er zijn bergen en water, er is sport en mode, er is cultuur en culinair. Ik ben alvast een grote fan!    


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.