Bus nr. 25 brengt ons vandaag naar het centrum van Palma, de hoofdstad van Mallorca maar ook de hoofdstad van de eilanden van de Balearen. De vroegere benaming Palma de Mallorca werd in 2016 officieel afgekort tot Palma. Dit wordt een verrassend stadsbezoek want de ‘kleine’ stad met iets meer dan 400.000 inwoners heeft een aantal onverwachte pareltjes in de aanbieding en dat had ik aanvankelijk niet verwacht.
Historische gebouwen, prachtige kerken, fotogenieke gevels, gezellige straatjes en pleinen in het oude centrum – het Casco Antiguo - en één van de meest imposante kathedralen … genoeg om minstens een dag te genieten, te bewonderen en rond te dwalen. De geschiedenis van de stad die teruggaat tot het jaar 120 v. Chr, de nabijheid van de Middellandse zee, de grote jachthaven waar ook cruiseschepen aanleggen, helemaal overtuigd dat Palma een topbestemming is!
Onze sightseeing tour door Palma begint met een korte wandeling van de busstop aan de Plaça d’Espanya naar de Plaça de Olivar. Vandaar gaat het naar links en dan naar rechts en trappen op en pleintjes over – de bezienswaardigheden zijn dan ook genoteerd in de volgorde van onze wandelroute.
DEZE MOET JE ZEKER ZIEN
Mercat de L’Olivar
Overdekte markten zijn altijd leuk op vakantie en zeker in zuiderse landen. Palma is hierop geen uitzondering en heeft sinds 1951 met de Mercat de l’Olivar zijn eigen traditionele versmarkt. In het open en luchtige gebouw, in het centrum van de stad, hangt een echte mediterrane sfeer. Letterlijk en figuurlijk ‘lekker’ om hier rond te lopen tussen de felle kleuren van groenten en fruit, de geur van kruiden en specerijen, de onbekende vissoorten. Er worden vooral lokale producten verkocht maar je kan er ook oesters proeven in de oesterbar of genieten van een portie tapas of sushi.
Open van maandag tot vrijdag van 7h tot 14h30 – op zaterdag van 7h tot 15h – gesloten op zondag
Adres: Plaça de Olivar
Modernista gevels
Niet alleen Barcelona heeft zijn gebouwen in de modernista stijl. Ook in Palma zijn heel wat gevels te vinden met die kenmerkende modernistische decoratiedetails. Begin 20e eeuw was Palma al een moderne stad en de 3 belangrijkste architecten van het modernisme - Lluís Domènech i Montaner, Antoni Gaudí en Joan Rubió i Bellver - hebben hier heel wat moois ontworpen. Kunstliefhebbers kijken hier best veel en vaak naar omhoog om niets te missen van de sierlijke balkons en kleurrijke mozaïeken.
*Forn des Teatre
Hier is het rijtje schuiven om een foto te maken! Waarschijnlijk is dit de meest gefotografeerde bakkerij van Palma. De gevel is dan ook een pareltje van golvende lijnen, bloemen, blaadjes en vuurspuwende draakjes. Het lekkers in de etalage kan zich geen beter kader bedenken. Dit is al meer dan 100 jaar een traditionele bakkerij, in een gebouw met een schitterende modernista gevel uit 1916 die als erfgoed beschermd is.
Adres: Plaça de Weyler
*Gran Hotel
Iets verder aan de overkant staat een ander prachtig voorbeeld van de modernista stijl, het Gran Hotel, gebouwd in 1903 en ontworpen door Lluís Domènec I Montaner. Nu een kunstgalerie maar ooit was dit het eerste echte luxe hotel in Mallorca. Ook hier weer die typische, magnifieke gevelversieringen!
Adres: Plaça del Mercat
*Can Casasayas en Pensión Menorquina
Aan diezelfde Plaça del Mercat staan de fantastische gevels van 2 identieke, naar elkaar kijkende gebouwen, het Can Casasayas en het Pensión Menorquina. Ook hier weer de gebogen lijnen en bijzondere decoraties van de modernista stijl.
*Can Forteza Rey
Naar dit meesterwerk van de architect Forteza Rey blijf je kijken! De fantasie kreeg hier duidelijk de vrije hand en de gevel is dan ook rijkelijk versierd in de allerbeste modernista stijl. Kleurige keramiek, een mix van steen en glas en metaal met houten luikjes, balkons met unieke details … de invloed van Gaudí is hier wel aanwezig.
Jammer dat een deel van de gevel verborgen wordt door stellingen en stofdoeken wegens restauratiewerken. Maar wat je wel te zien krijgt is meer dan de moeite. Mis dit zeker niet!
Adres: Plaza del Marquès del Palmer
*Can Barceló
Aan het stille, wat verborgen Plaza Quadrado staat Can Barceló, nog zo’n stijlvolle gevel in een eersteklasse modernista architectuur.
*Can Corbella
Dit is waarschijnlijk een van de meest opvallende gebouwen in Palma, gebouwd eind 19e eeuw, net voor de modernista stijl populair werd. Alle decoratie op de gevel is gemaakt uit hout en vooral de veelkleurige glas-in loodramen zijn heel apart. De bovenverdieping is een roze opzet met torentje maar onmogelijk om dit goed op foto te krijgen van op de straat.
Adres: op de hoek van Carrer Santo Domingo
Plaça Major
Ooit de plaats van een inquisitierechtbank en later van een klooster, een minikopie van de Plaza Mayor in Madrid, dit rechthoekige plein omzoomd met de gele gevels en groene luiken van de klassieke gebouwen is werkelijk het centrum van Palma. Druk, levendig, schilderachtig, erg Spaans en er valt altijd wel iets te zien en te beleven. Op de terrasjes vind je toeristen en locals naast elkaar want dit is de plek voor een ochtendkoffie, voor lekkere tapas en een drankje. De grote boogvormige uitgangen leiden naar een wirwar van kleine en smalle straatjes met leuke winkeltjes.
Basilica de Sant Fransesc
Aan het rustige plein met dezelfde naam, dat grenst aan wat vroeger de Joodse buurt was, ligt de basiliek en het klooster van Sint Franciscus. Gebouwd in de 13e en 14e eeuw, is de eerste indruk niet geweldig. Een strakke rechte gevel in gele zandsteen en behalve een roosvenster, valt enkel de toegangsdeur op door de gedetailleerde figuren en motieven. De inkom aan de zijkant laat al een stukje zien van wat hier wel de moeite is: de binnentuin en de kloostergangen. Citrusbomen, palmbomen en cipressen, een oude waterput en gotische bogen, een verstilde plaats in een drukke stad. De basiliek zelf is vooral interessant omwille van het indrukwekkende vergulde grootse altaar en het graf van Ramon Llull, een middeleeuwse mysticus en kluizenaar, geboren in Mallorca en de eerste geleerde die in het Catalaans schreef.
Palau de l’Almudaina
Nog steeds een echt paleis want dit is waar de koninklijke familie van Spanje verblijft als ze op Mallorca zijn. Met Pasen en tijdens de zomer is dit hun officiële residentie. De rest van het jaar is het Palacio ook open voor bezoekers. Gebouwd op de resten van een Arabisch kasteel en in een deel van de stad waar al sinds de tijd van de Romeinen belangrijke nederzettingen waren, is dit historische gebouw één van de toeristische trekpleisters van Palma. Ooit was hier de troon van een Arabische emir en hadden de koningen van Mallorca er hun verblijfplaats. Nu kunnen toeristen rondlopen in de gangen en de binnenplaatsen.
Adres: Carrer del Palau Reial
Kathedraal La Seu
Voor liefhebbers van monumentale gebouwen is Palma zeker The Place to Be. De meest belangrijke en meest adembenemende bezienswaardigheid is duidelijk La Seu, één van de hoogste kathedralen van Europa met een ongelooflijk uitzicht over de Middellandse Zee. De kathedraal in cijfers uitgedrukt is een overweldigend geheel: een totale oppervlakte van 6.600 m², een middenschip van 44 m hoog, een constructie ondersteund door 14 zuilen, 61 glas-in-loodramen, het grootste roosvenster ter wereld met een doorsnede van 12 m en 1236 stukjes glas en tenslotte de bouw van dit meesterwerk in gele zandsteen die meer dan 300 jaar duurde.
Vanaf het Parc de la Mar gaan grote, brede trappen omhoog naar het plein voor de kathedraal. Het immense bouwwerk overdonderd letterlijk met zijn hoogte en het contrast tussen de als kantwerk fijne torentjes en de robuuste steunberen. Ook de ingangspoorten zijn opmerkelijk, het Portal Major met zijn heiligenbeelden en het Portal de Mirador als een venster op de zee.
Om de kathedraal van binnen te bekijken moet je inkom betalen maar dan kan je wel het werk van Gaudí bewonderen die tussen 1904 en 1914 enkele moderne aanpassingen liet uitvoeren in de kathedraal. Vooral de kroon met 35 koperen lampen boven het altaar is bekend.
De magnifieke ligging van La Seu, tegenover het koninklijk paleis en met zicht op de zee, zorgt ervoor dat dit absoluut het hoogtepunt is van ons bezoek aan Palma.
Adres: Plaça de la Seu
NOG MEER MOOIS
*Basilica de San Miquel – een stiltepauze in deze kleine, maar toch knappe kerk in de drukke winkelstraat Carrer de Sant Miquel, pal in het centrum
*Museu Fundación Juan March – een overzicht van de meest belangrijke Spaanse kunsttrends van de 20e eeuw, ondergebracht in een prachtig 17e-eeuws gebouw (Carrer de Sant Miquel)
*Ajuntamenta de Palma – het stadhuis op de Plaça de Cort 1, gevestigd in een historisch gebouw in een mix van stijlen. Bewonder hier ook de eeuwenoude olijfboom, de Olivera de Cort. Deze 800 jaar oude olijfboom werd door de stad Pollença in 1989 geschonken aan Palma en wordt aanzien als een symbool van vrede.
* Passeig del Born of de Rambla van Palma – een chique winkelboulevard tussen hoge bomen die op hete zomerdagen voor de nodige schaduw zorgen. Boetieks, kunstgaleries, restaurants en terrasjes, standbeelden en statige gebouwen, dit is het hart van Palma met de uitstraling van een grootstad als Madrid. Een groot deel is autovrij dus ideaal om te slenteren en te kijken!
*Parc de la Mar – waar vroeger de Middellandse Zee tot aan de stadsmuren kwam, ligt nu een kunstmatig zoutwatermeer met een wandelpad, een fontein, palmbomen en veel groen. Mis het grote kunstwerk van Joan Miró niet op één van de achterste muren in het park. Dit is trouwens een ideale plek voor een goeie foto van de kathedraal La Seu.
*La Llotja werd in de 15e eeuw ontworpen door beeldhouwer en architect Guillem Sagrera. Het was oorspronkelijk bedoeld voor het gilde van kooplieden van Mallorca. Ik las dat er tegenwoordig vaak kunsttentoonstellingen te zien zijn, maar toen wij er waren was het gebouw leeg. De laatgotische bouwstijl is bijzonder, met veel torentjes, grote ramen en binnen zes smalle gedraaide pilaren tot aan het hoge plafond. De toegang is gratis, dus loop gewoon even binnen! Adres: op de hoek van Plaça Llotja en Passeig de Sagrera
TIP ♥: Lunchen doe je in Palma bij L' Ambigú Palma op de hoek van Carrer de la Carnisseria. Hun ensalada capresse met zachte, romige burrata en verse Mallorcaanse tomaatjes is om bord, duimen én vingers bij af te likken!
Na al dat citytrippen in Palma is een zonnig terrasje meer dan welkom en dat kan perfect op de Plaça de la Llotja met een lekker drankje , een heerlijke koffie en luie babbels.
Reactie plaatsen
Reacties
Prachtige reportage Bernadette met de veelzeggende foto's en referenties . Het komt overeen met de wandeling en de bezoeken waar ik als reisbegeleider van onze intersoc reis de gelukkige "gids" mocht zijn. Voor de ijsjesliefhebbers op ons pad van de plaza des cort naar de Seu het beste ijs van de stad niet vergeten !