Wandelen in de Hoge Tatra: van bergmeer naar bergmeer.

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 16:41

De naam laat het al vermoeden: voor een écht Slowaaks hooggebergte moet je in de Hoge Tatra zijn. De Vysoké Tatry heeft niet minder dan 25 toppen boven de 2.500 m waarvan de Gerlachovský Stít (2.655 m) en de Lomnický Stít (2.632 m) de hoogste zijn. De indrukwekkende granieten pieken, steile grijze rotsen, diepe ravijnen en turquoise bergmeren vormen een ruig maar zeldzaam mooi landschap met een bijzondere karakter. De Hoge Tatra werd in 1992 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat en een wandeling in dit oudste Nationaal Park van Slowakije staat dan ook in de top 10 van toeristische activiteiten. Met stip op nummer 1: de schilderachtige route van het ene bergmeer Štrbské pleso (1.346 m) naar het andere bergmeer Popradské pleso (1.494 m).

 

Štrbské pleso, het meer en het dorp

Langs de rand van de nu al vertrouwde Liptov vallei, gaat het deze keer recht omhoog, de Hoge Tatra in, langs de kronkelende 537 weg, richting Štrbské Pleso, (het dorp, met grote P) idyllisch gelegen aan het meer met dezelfde naam (met kleine p).

Wat vroeger een arm gehucht was van schaapherders en houthakkers, is begin 20e eeuw uitgegroeid tot een populair resort met de nadruk op wellness en luxe en de aanwezigheid van het enige 5 sterrenhotel (het Kempinski) in Slowakije. Dankzij het gezonde klimaat en de zuivere lucht is Štrbské Pleso bovendien een gekend kuuroord voor mensen met ademhalingsproblemen.

Druk in de zomer en nog drukker in de winter is het hoogstgelegen bergdorp van de Hoge Tatra dé ideale uitvalsbasis voor avontuurlijke dagtrips en skitochten in de omringende bergen en valleien.

Het Štrbské pleso meer is het 2e grootste gletsjermeer in de Hoge Tatra op Slowaakse grondgebied en gezien de hoge ligging is het 155 dagen per jaar dichtgevroren. Op een zonnige julidag is het echter dé perfecte plek voor een rustig boottochtje in het zicht van de felgroene lorken langs de oevers en de hoge bergtoppen in de verte.

Zaterdag en dan gaat jong en oud wandelen in Slowakije. Zo lijkt het althans want de parkings rond het minicentrum staan overvol en toch slagen de parkeerwachten er wonderwel in om voor elke auto een plaatsje te zoeken en nee, de parking is niet gratis.

Langs het treinstation van Štrbské Pleso lopen we richting het tourist center voor een wandelkaart en wat info over de wandelroute naar Popradské pleso. Een gemakkelijke, kindvriendelijke wandeling, 3 uur heen en terug wordt ons gezegd, dus genoeg tijd voor een rondje souvenirkraampjes in veelvoud, een must en geliefde bezigheid van de tieners op vakantie.

Dat gemakkelijk en die 3 uur, weten we nu, zijn de Slowaakse normen en wat zij een kindvriendelijke wandeling noemen, kan voor ons, lage landenmensen, dik tegenvallen! 

 

Van bergmeer naar bergmeer

Effe een zoektocht naar het beginpunt van de route want er is wat verwarring over de richting van de rode markering. Die gaat namelijk zowel naar links als naar rechts aan het Štrbské pleso meer. Blijkt dat de wandelweg naar Popradské pleso onderdeel is van de lange Tatranská magistrála, een meerdaagse trail die van de Westelijke Tatra naar de Hoge Tatra en de Belianske Tatra loopt. Wij moeten rechts, richting het sportpark Park Snow, onder de brug die geen brug is maar een fantasieboog en dan naar rechts de rode pijltjes volgen aan de (niet te missen!) wegwijzer.

De route tussen de 2 meren is een educatief wandelpad met 14 infoborden over de fauna, de flora en de geologische geschiedenis van de Hoge Tatra, jammer genoeg alleen in het Slowaaks.

We volgen een rotsig, met boomwortels bezaaid pad, langs zeeën van wuivende lilakleurige wilgenroosjes. Tussen de bomen door hebben we goed zicht op het Štrbské pleso en de omringende Tatrabergen, het Patria hotel met zijn specifieke driehoekvorm, de Tatras uitzichttoren en de skispringschansen (van de wereldkampioenschappen van 1970).

Hogerop duikt het wandelpad het dennenbos in, heerlijk koel na de stevige klim in de warme zon. Van 1.346 m naar 1.481 m, de Trigan bergkam over. De grootste stijging hebben we achter de rug en het is genieten van de adembenemende uitzichten op de Solisko (2.117 m) en de Ostrva (1.984 m). De steile berghellingen en scherpe grijze toppen steken scherp af tegen de wittewolkenhemel.

Op het kruispunt van rood en groen, blijven we de rode markering naar links volgen, over een smalle bergrichel en langs grote rotsblokken met een steile afgrond aan onze rechterkant. We laten de sneller wandelende Slowaken voorgaan en zeggen een niet te tellen aantal keer dobrý deň. Want dat doen de Slowaken, heel spontaan en glimlachend wensen ze iedereen een goede dag, zelfs op een smal bergpad naast een diepe bergkloof.

Het schitterend landschap van zigzaggende bergkammen, donkere geheimzinnige boomtoppen, late streepjes sneeuw en de verre uitgestrektheid van de Mengusovská dolina doen ons het hachelijke paadje snel vergeten.

Een brede inham, enkele grote rolkeien als zitje, dit is een prima plek voor een adempauze en voor de boterhammetjes, vergezeld van wonderlijke bergzichten - een mens krijgt er nooit genoeg van.

Met nieuwe energie beginnen we aan het laatste stuk van de wandelroute. Nog een kleine klim en dan dalend naar beneden waar een houten bruggetje ons over het bergriviertje Hinvoc potok helpt, meteen een fotostop voor heel wat medewandelaars.

 

Popradské pleso

Terug het bos in gaat de wandeling verder over een breed pad dat zich tussen de bomen door slingert tot aan de volgende splitsing. De linkse trail loopt helemaal door tot aan de Rysy (2.499 m) op de grens met Polen. Wij blijven rood volgen en zien beneden ons al een glimp van het Popradské pleso, onwaarschijnlijk groen, als een parel tussen de oeverbegroeiing.

Wat een schoonheid! Wat een natuur! Het zicht op dit prachtige gletsjermeer, op 1.494 m hoogte tussen de bergen van de Hoge Tatra, is elke stap en elke klim dubbel en dik waard!

Intussen hebben de tieners de Majláthova berghut ontdekt en het gezellige terras en de Slowaakse fastfood kraampjes. Na zo’n stevige tocht smaken frietjes en ijsjes en kruidenthee meer dan lekker! De Slowaken gaan traditioneel voor grote kommen soep en het is leuk om zien dat hele groepen jonge mensen, in navolging van de oudere generatie, enthousiast doorgaan met de outdoor- en wandelcultuur.

Wie energie te over heeft, kan vanaf Popradské pleso nog naar Sedlo pod ostrvou klimmen, een bergkam op 1.959 m of naar de Kôprovský štít wandelen, op 2.367 m.

Wij houden het bij een rondje rond het meer langs de gele route en de symbolische begraafplaats.

 

Symbolicky Cintorin  

Gelezen in de reisgids dat aan de overkant van het meer het Symbolicky Cintorin ligt, op 1.523 m hoogte. Een kleine klim over een lang rotsig pad brengt ons naar de stille symbolische begraafplaats. Een magische locatie tussen de bergen, de dennenbomen en de  roze bloemen, opgedragen aan de slachtoffers van het Tatragebergte en aan alle klimmers die, ergens in de wereld, in de bergen om het leven kwamen.

Een kleine witte kapel, meer dan 50 kleurrijke houten kruisen en bijna 300 gedenkplaten: een herinnering aan de doden en een waarschuwing voor de levenden.

Onder de indruk van de ingetogen sfeer en de symboliek van deze omgeving dalen we weer af naar het meer om, via het Krupa bergriviertje en de blauwe trail, terug te keren naar ons beginpunt. Die blauwe trail is een simpele asfaltweg van 4 km met een hoogteverschil van 260 m. De weg dient eveneens als afdalingsroute voor mountainbikers en wordt gebruikt door gezinnen met kinderwagens en rolstoelgebruikers die Popradské pleso willen bezoeken. Minder spectaculair en minder uitdagend dan de rode trail maar de bergtoppen en de steile bergwanden en dichte bossen blijven fascineren.

Dat bergen ook een andere, minder idyllische kant hebben, wordt nog maar eens duidelijk als we boven ons het geronk en gezoem van een reddingshelikopter horen. Niet alles in de Tatras is picture perfect!

 

En toch is de Hoge Tatra absoluut de place to be voor bergwandelaars!  Doen, ooit!

En zoals deze quote zegt:

Because in the end, you won't remember the time you spent working in an office or mowing your lawn. Climb that damn mountain (and make that trip).

 

Wat kan je nog doen in Štrbské Pleso:

*Een wandeling rond het meer maken met niveau = gemakkelijk en de afstand van 3 km is ideaal voor kleine kinderen. Uitrusten en een hapje en drankje kan bij de restaurants met terrasjes aan de oevers.

*Een roeiboot huren en het meer opvaren. 

*Naar klimpark Veveričí Park. Dit klim- en klauterparcours tussen de bomen is ideaal voor kids.

*De trein nemen naar Stary Smokovec of verder naar Tatranská Lomnica en Poprad.

 

Info wandeling van Štrbské Pleso naar Popradské pleso:

Lengte wandeling: 15,5 km

Hoogteverschil: 401 m

Duur (met pauzes inbegrepen): 4 uur

Trails (zowel rood als geel) gesloten van 1 november tot 15 juni.

Het speciale telefoonnummer van de reddingsdienst in de bergen is 18300 (zonder landnummer).

En ook hier dezelfde waarschuwing: hou rekening met plotse weersveranderingen van warme zon naar donkere onweerswolken in een paar seconden. 

 

Adres infocenter: Poštová 4080/6

Wandelkaart: Tatra Plan – The High Tatras - 1:25 000 / kaartnummer 2502

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.